Nõiajaht? Trump käskis luurel Valge Maja vastujuurdlusele alluda (5)

Copy
USA president Donald Trump ja justiitsminister William Barr.
USA president Donald Trump ja justiitsminister William Barr. Foto: Jim Watson / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump andis riigi luureteenistustele korralduse teha täielikku koostööd justiitsministeeriumi algatatud uurimusega, mis keskendub luure tegevusele 2016. aasta presidendikampaania ajal.

Valge Maja pressiosakond teatas eile, et Trump on andnud luureteenistustele korralduse teha täielikku koostööd justiitsminister William Barri uurimusega, mis keskendub 2016. aasta presidendivalimiste ajal väidetavalt Trumpi vastu suunatud pealtkuulamistegevusele. Trump on korduvalt väitnud, et FBI kuulas teda kampaania ajal pealt.

Teates lisati, et Barril on õigus vajaduse korral ka juurdlusega seotud salastatud informatsiooni avalikustada.

Trump on kutsunud korduvalt üles vastujuurdlusele 2016. aasta presidendivalimistega seoses algatatud eriuurija Robert Muelleri uurimusele, mida president on nimetanud kallutatuks ja ebaõiglaseks.

Eelmisel kuul toetas justiitsminister kaudselt Kongressi kuulamisel Trumpi ammust väidet, et USA luurekogukond kuulas Trumpi enne 2016. aasta presidendivalimiste päeva pealt. FBI on Barri väidet eitanud.

Barr kaitses ka arvamust, et eriuurija Roberti Muelleri juurdlusesse on vaja täpsemat sissevaadet.

«Tänased sammud aitavad kindlustada, et kõik ameeriklased saavad teada tõe toimunud sündmuste kohta ning sammude kohta, mida astuti eelmiste presidendivalimiste ajal ja taastada nii usaldus meie avalikesse institutsioonidesse,» teatas Valge Maja eile.

Demokraadid on aga vastu Barri otsusele algatada uus juurdlus ajal, mil Muelleri juurdlus on jätnud vastuseta paljud kriitiliselt tähtsad küsimused. Lisaks lõppenud juurdlusele on praegu töös üle tosina seotud uurimuse.

Kuigi Muelleri meeskond ei esitanud Trumpile süüdistusi, ei teatatud juurdluse järeldustes ka, et president ei ole süüdi õigusemõistmise takistamise katsetes.

Esindajatekoja luurekomitee juht demokraat Adam Schiff kirjutas eile Twitteris, et Trump ja Barr tahavad kasutada korrakaitset ja salastatud informatsiooni oma poliitiliste vastaste vastu.

«Kinnimätsimine on jõudnud uude ja ohtlikku faasi. See on eba-ameerikalik,» teatas Schiff.

Esindajatekoja õiguskomitee juhi demokraat Jerry Nadleri sõnul on Trumpi tegevuse taga soov määrida luureteenistuste mainet ja näidata, et Muelleri juurdluse alustamine on väär. Samuti soovib president Nadleri sõnul luureagentuure enda tahtele allutada.

«Me ei vaja kolmandat juurdlust sama materjali põhjal, mis on mõeldud lihtsalt süvendama propagandat Muelleri ja apoliitilise ning korralikult toimivate FBI ja luureteenistuste vastu,» märkis Nadler.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles