Linnar Priimägi: veganlus kui rahvaste väljasuretusprogramm (25)

Linnar Priimägi
, kultuurikriitik
Copy
Linnar Priimägi.
Linnar Priimägi. Foto: Madis Sinivee

Totaalse taimetoitluse propagandas nähakse hiilivat ohtu. «Veganluse pealetung toitumisalases teabes on aktiivne ja agressiivne,» registreerib Ekspressis piimateadlane Tiiu-Maie Laht. Ja paljastab veganite eesmärgi: noorte mõtte- ja tarbimisviisi muutes tehakse nad tasapisi paljunemisvõimetuks, kirjutab kultuurikriitik Linnar Priimägi.

Alles nüüd puutus mulle kätte ajakirja Vegan mullu viimane number. Heas trükis, paksul paberil, hoolikalt toimetatud – uhke ja kallis töö. Nii et kaanehinda 2,49 eurot vaadates tahaks küsida, kes küll on toimetuse taga. Cui bono? Aga impressum jätab väljaandja peitu. Oktoobris 2018 korraldatud küsitlus näitas, et Eestis peab end taimetoitlaseks vaid 1,2% elanikkonnast. Nii väikese sihtrühma pärast nii suur kulu? Siin peab varjuma midagi enamat. Ning ajakiri väga ei varjagi:

  • «Eesmärk on hoopis teine. Tulevikus on kõik veganpoed.»
  • «Taimetoit... on suund, kuhu maailm paratamatult vaatab. Peale tulevad noored inimesed ja nende väärtushinnangud on teised...»
  • «Meie jaoks pole veganlus ainult toitumisviis, vaid ka mõtte- või tarbimisviis.»
  • «... Liha söömine pole mitte vajadus, vaid tarbimismood...»
  • «See on täiesti ebaloomulik, et meil on lihale täpselt sama lihtne ligi pääseda nagu kõikidele teistele toiduainetele.»
  • «Nüüd on käes see aeg, kus riiklikud toitumisnõustajad ja kavade koostajad võiksid aktsepteerida veganlust.»
Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles