Tallinna vanalinna tuleb Jaan Krossi mälestusmärk

Copy
Jaan Kross.
Jaan Kross. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Rahvakirjanikule ja Tallinna aukodanikule Jaan Krossile 100. sünniaastapäevaks püstitava mälestusmärgi asukoht saab olema Tallinna Kirjanike Maja vahetus läheduses.

Jaan Krossile 100. sünniaastapäevaks mälestusmärgi rajamiseks moodustatud ajutise komisjoni esimees, Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev märkis, et esialgsest seitsmest asukoha valikust on jäänud sõelale kolm varianti.

«Hetkel on aga esmaste eelistustena päevakorras vanalinnas, Tallinna Kirjanike Maja ja Eesti Kirjanike Liidu vahetus läheduses asuv Kullasepa ja Niguliste tänava nurk ning Kullasepa tänava Raekoja platsi poolne ots. Eelmainitud piirkonda mälestusmärgi võimaliku asukohana toetab ka kirjaniku perekond,» täpsustas Belobrovtsev. «Lõpliku asukoha valiku otsustab komisjon lähiajal. Samas olen veendunud, et kirjaniku mälestusmärk saab endale kindlasti väärika koha.»

Mitmekordse Nobeli kirjandusauhinna kandidaadi ja aastast 1998 Tallinna vapimärgi kavaleri Jaan Krossi sünnist möödub sada aastat 19. veebruaril 2020. aastal. Põlise tallinlase Jaan Krossi panus Eesti kirjandusloos on hindamatu. Ta on mitmes oma romaanis («Kolme katku vahel», «Wikmani poisid» jt) kajastanud erinevaid Tallinna ajalooperioode. Arvestades Jaan Krossi kohta Eesti ja Tallinna kultuuriloos peab Tallinna linn oluliseks püstitada talle mälestusmärk.

Vastavalt Tallinna Linnavolikogu otsusele püstitab Tallinna linn Jaan Krossile mälestusmärgi 2020. aastal, rahvakirjaniku 100. sünniaastapäevaks.

Tallinna linnavalitsuse moodustatud ajutine komisjoni töösse on kaasatud erinevate valdkondade tunnustatud eksperdid ning Tallinna linnavolikogus esindatud fraktsioonide esindajad. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles