Helme tahab ka kütuseaktsiisi langetada (25)

PM Majandus
Copy
Rahandusminister Martin Helme (EKRE).
Rahandusminister Martin Helme (EKRE). Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) ütles ERR-ile antud lühiintervjuus, et lisaks alkoholiaktsiisile on tema soov langetada ka kütuseaktsiisi, analüüs selle tarbeks peaks valmima sügiseks.

«Koalitsioon leppis kokku leida võimalus langetada aktsiise laiemalt, mitte ainult alkoholile vaid ka elektrile ja gaasile, soov on teha aktsiisilangetus ka kütusele. Üks eesmärk on ohjeldada piirikaubandust, teine eesmärk on suurendada eesti inimeste ostujõudu ja ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel,» rääkis Helme.

«Kui alkoholiaktsiisi mõju piirikaubandusele ja eelarvele on juba küllaltki palju analüüsitud, siis kütuse puhul on vaja teha põhjalikum eeltöö enne otsuste langetamist. Loodame selle analüüsiga valmis saada sügiseks,» lisas rahandusminister.

Loe pikemalt ERR-ist.

Rahandusminister Martin Helme on varasemalt rääkinud, et soovib langetada alkoholiaktsiise selle aasta 1. juulist. Ka Isamaa toetab alkoholiaktsiisi langetamist, kuid leiab, et kange ja lahja alkoholi aktsiisi puhul tuleks enam-vähem säilitada praeguseks välja kujunenud proportsioon.

Endise rahandusministri Aivar Sõerdi selgitusel on kiireim viis alkoholiaktsiisi langetamiseks toetada eelnõu, mille Reformierakonna fraktsioon 2. mail riigikogu menetlusse andis, samuti toetab erakond piirikaubandust tõrjuva eelnõu vastuvõtmist selliselt, et see hakkaks kehtima alates 1. juulist.

Reformierakond tahaks langetada näiteks õlleaktsiisi 16,92 eurolt 11,3 eurole üheprotsendilise etanoolisisalduse kohta hektoliitris. Võrdluseks: Lätis on see määr tänavu 7,4 eurot ning Soomes 36,5 eurot.

Keskerakonna, Isamaa ja EKRE valitsusliit lubas koalitsioonilepingus, et nad seavad eesmärgiks maksutulude Eestisse tagasi toomise ning piirikaubanduse ohjeldamise läbi aktsiiside langetamise.

Valitsus jätkab neljapäeval järgmise nelja aasta eelarvestrateegia ning ühtlasi järgmise aasta eelarve arutamist, dokument tuleb valmis saada mai lõpuks.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles