Hispaania parlament peatas nelja vangistatud katalaani saadikumandaadi

Copy
Hispaania parlamendi spiiker Meritxell Batet.
Hispaania parlamendi spiiker Meritxell Batet. Foto: EPA/Scanpix

Hispaania parlament peatas täna nelja vanglast valitud Kataloonia seadusandja mandaadi, ütles spiiker.

Ülemkohus lubas Kataloonia 2017. aasta lahkulöömispüüete eest kohtusse antud katalaanid teisipäeval ajutiselt vanglast välja, et nad saaksid koos teiste aprillis valitud seadusandjatega parlamendis ametivande anda.

Oriol Junqueras, Jordi Sanchez, Jordi Turull ja Josep Rull võitsid koha parlamendi alamkojas ning Raül Romeva senatis. 

Romeva mandaadi tühistamist on oodata hiljem reedel. 

Hispaanias on kohtu all 12 Kataloonia liidrit seoses keelatud iseseisvusreferendumiga, mis korraldati 2017. aasta 1. oktoobril. Sellele järgnes iseseisvusdeklaratsioon, mis vallandas Hispaania viimaste aastakümnete rängima poliitilise kriisi.

Mandaatide tühistamisega võib peaminister Pedro Sánchez saavutada lävendi langemise tõttu alamkojas ametisse vannutamiseks vajaliku absoluutse enamuse.

Kuid kui neli seadusandjat annavad oma kohad asendusliikmetele, siis on Sánchezil taas vaja Kataloonia separatistlike parteide toetust, kirjutas AFP. 

Nelja rahvasaadiku mandaat tühistati automaatselt nende vangistuse tõttu ülemkohtu protsessi ajal, ütles parlamendispiiker Meritxell Batet pressikonverentsil.  

Nelja meest süüdistatakse mässus Kataloonia iseseisvusreferendumi ning iseseisvuse väljakuulutamise tõttu. Kolme neist ning Romevat süüdistatakse veel avalike vahendite ebaseaduslikus kasutamises referendumi korraldamiseks. 

Endine Kataloonia asepresident Junqueras, kes juhib separatistlikku Kataloonia Vabariiklikku Vasakparteid (ERC), on Euroopa Parlamendi valimistel rahvaste enesemääramisõigust toetava Euroopa regionalistliku partei Euroopa Vabaliidu (EFA) juhtiv kandidaat. 

Tema rivaal, endine Kataloonia president Carles Puigdemont, kes ebaõnnestunud iseseisvusdeklaratsiooni järel Belgiasse põgenes, on oma erakonna Koos Kataloonia Eest (Junts per Catalunya - JxCat) juhtkandidaat. 

Mõlemad loodavad kasutada oma positsiooni europarlamendis Madridi survestamiseks. 

«Meie mandaadid on peatatud Hispaanias, kuid nad ei saa seda teha Euroopas!» kirjutas Junqueras Twitteris. 

«Euroopa Parlament pääsev poliitvang on parim viis mõista hukka Hispaania riigi repressioonid.»

10. mail avaldatud arvamusküsitluse kohaselt on napp enamus katalaane iseseisvuse vastu. See on nõnda esmakordselt pärast 2017. aasta juunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles