Vabaühendus: Venezuelas sai vanglamässus surma 29 vangi

Copy
Venezuela vangla, foto on illustratiivne.
Venezuela vangla, foto on illustratiivne. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS / Scanpix

Venezuela lääneosas Portuguesa osariigis sai eile vanglamässus surma vähemalt 29 kinnipeetavat ja vigastada 19 politseinikku, teatasid ametivõimud.

Acarigua linna politseijaoskonna vanglas tekkis kokkupõrge pärast seda, kui politsei eriüksuslased (FAES) püüdsid takistada massilist vanglast põgenemist, ütles Portuguesa avaliku julgeoleku minister Oscar Valero.

Vangid tervitasid eriüksuslasi «kuulirahega» ja õhkisid kolm granaati, vigastades 19 politseinikku, ütles Valero.

Vangide õiguste eest seisev vabaühendus Una Ventana a la Libertad teatas esialgu 25 hukkunust.

Vabaühenduse teatel sai kokkupõrge alguse sellest, et eriüksuslased püüdsid vabastada vangide külalisi, kelle mõned kinnipeetavad olid neljapäeval pantvangi võtnud. 

«Võimud saatsid täna hommikul FAES-i ja oli kokkupõrge. Kinnipeetavatel olid relvad, nad tulistasid politseinike pihta. Samuti õhkisid nad kaks granaati,» ütles vabaühenduse Una Ventana a la Libertad direktor Carlos Nieto AFP-le. 

Vabaühendus tsiteeris politsei siseraportit, mille järgi sai surma ka vangide liider Wilfredo Ramos ning mitu politseinikku said šrapnelli ja lõhkeainete tagajärjel vigastada. 

Nieto sõnul nõudsid vangid «toidu vanglatesse toomist» ja mõistsid hukka politsei «kuritarvitused». 

Venezuela vanglateministeerium vahejuhtumit ei kommenteerinud, öeldes vaid, et politseijaoskondade vanglad ei ole ministeeriumi haldusalas. 

Una Ventana de Libertadi teatel on vägivald suur probleem sellistes kinnipidamisasutustes, kus vange tuleks hoida maksimaalset 48 tundi. 

Selliseid vanglaid on Venezuelas umbes 500 ning neis hoitakse 55 000 inimest, kuigi ruumi on vaid 8000-le, lisas vabaühendus. 

Politseiraportist selgus, et Acarigua vanglas on ruumi vaid 60 kinnipeetavale, kuid mässu puhkemise hetkel oli kinnipidamisasutuses 500 vangi. 

Nieto nimetas Venezuela vanglasüsteemi «kaootiliseks» ja süüdistas vanglateministeeriumit oma ülesannete täitmata jätmises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles