Paet väliskaubanduse ministri kavatsustest: sel juhul pole sellisel ametikohal mingit mõtet (25)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reformierakonda kuuluva eurosaadiku Urmas Paeti hinnangul puudub väliskaubanduse ministri ametikoha järele vajadus, kui ministriportfelli hoidev Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige Kert Kingo kavatseb oma ametiaja jooksul käia välismaal nii vähe kui võimalik, aga kui tõesti peab minema, siis räägib ta seal ainult eesti keeles. 

«Sel juhul pole sellisel ametikohal mingit mõtet,» kommenteeris Paet Postimehele Kingo kavatsusi. Reformierakondlase arvates näitab selline otsus, et väliskaubanduse ministri ülesannetest pole aru saadud ja sellisel juhul on sellise ministrikoha hoidmine täiesti mõttetu ja pigem isegi kahjulik. «Kurb,» lisas ta.

«Väliskaubanduse ministri roll on aidata Eesti ettevõtetel saada juurdepääsu välisturgudel ning selleks suhelda, suhelda ja suhelda. Peamiselt välismaal ja ennekõike inglise keeles. Samuti aidata Eestisse saada välisinvesteeringuid. Seda kõike Eesti majanduse arengu huvides,» selgitas Paet.

Kingo sõnas eile Postimehele, et plaanib ministrina reisida võimalikult vähe. «Mul on plaanis reisida ainult äärmistel juhtudel ja kui vähegi võimalik, siis delegeerin väliskülastused teistele,» ütles ta. 

Samuti kavatseb Kingo peatsel ministrite tasemel kohtumisel Kanadas suhelda kõigiga eesti keeles. «Suhtlen läbi tõlgi. See on minu jaoks reegel, et eesti keeles räägime. Ma olen selle ära otsustanud. Väga paljud riigid suhtlevadki oma keeles ja see sobib meie erakonna vaadetega, et eesti keeles kõnet pidada,» põhjendas ta. 

Siiski plaanib Kingo inglise keele kursustele minna, sest pole seda kunagi õppinud. 

Kingo kinnitas, et kuigi ta pole inglise keelt kunagi koolis õppinud, siis tõlgi kasutamine ei tulene tema puudulikust keeleoskusest. «See on minu otsus, ma ei saa öelda, et olen inglise filoloog, aga see on normaalne, et iga inimene räägib oma keeles,» ütles ta.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles