Haiglate liit: uus surmatõendite väljastamise süsteem tekitab segadust

BNS
Copy
Narva haigla surnukuur.
Narva haigla surnukuur. Foto: Nikolai Andrejev

Eesti Haiglate Liidu (EHL) hinnangul tekitab järsult uuele surmatõendite väljastamise süsteemile üleminek omastele põhjendamatut segadust neile raskel ajal, kuna perekonnaseisuametid tulevikus enam tõendeid ei väljasta.

Haiglate liit kirjutas sotsiaalministeeriumile, et perekonnaseisuametitelt on ära võetud õigus omastele surmatõendeid väljastada, kuigi seadus seda selgelt lubab.

EHL leiab, et on mõistlik, et tervishoiuteenuse osutajatele on antud võimalus surmatõendeid väljastada, aga EHL jääb endiselt seisukohale, et perekonnaseisuametnikele peab jääma samuti võimalus esmast surmatõendit väljastada, kui selleks vajadus on ja kui omaksed seda perekonnaseisuametist küsivad.

«Meie hinnangul tekitab järsult uuele süsteemile üleminek omastele põhjendamatut segadust neile raskel ajal. Täna on perekonnaseisuametnikud kogenud lähedase kaotanud inimestega suhtlemises ja me ei näe põhjust, miks ei võiks see süsteem paralleelselt uuega edasi toimida,» märkis liit.

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile «Surma põhjuse tuvastamise seaduse muutmise seaduse» eelnõu, millega soovis surmatõendite väljastamise süsteemi muutmist edasi lükata 1. novembrini. Eesti Haiglate Liit toetab seda eelnõu, kuna kõik haiglad ei ole veel valmis uuele süsteemile üleminekuks. Siseministeerium eelnõu ei kooskõlastanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles