Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 20. nädala muusikauudised. Ilmus Vaiko Epliku album «Sireleis», Sunlight juhib oma uue looga tähelepanu sotsiaalmeedias toimuvale, Liisi Koikson ja Anett esitlevad lühialbumeid, Ilmus Ott Leplandi värske pala «Uued ootused».

Ilmus Vaiko Epliku sooloalbum «Sireleis»

Vaiko Eplik andis välja üheteistkümnenda sooloalbumi «Sireleis», mis on mõtteline järg 2014. aastal ilmunud albumitele «Nõgesed» ja «Nelgid».

Värskel plaadil kõlavad lood on kirjutatud samaaegselt nn triloogia esimeste plaatidega ning salvestatud vahemikus aprill 2013 kuni jaanuar 2019. Uuel albumil löövad kaasa ka Kostja Tsõbulevski ja Mariann Heinat.

Epliku eelmine album «Uus karjäär uues linnas» ilmus 2018. aastal.

Lisaks voogedastusplatvormidele ilmus «Sireleis» ka CD-l ja vinüülil.

Sunlight juhib oma uue looga tähelepanu sotsiaalmeedias toimuvale

Lauluga «Veenus mu ees» tuntust kogunud Sunlight on saanud valmis uue suvelaulu. Bänd andis raadios Elmar intervjuu ning meeste sõnul juhivad nad uue looga «Veebistaar» tählepanu sotsiaalmeedias toimuvale.

Bänd kutsub oma looga suures Instagrami ja Facebook'i tõmbetuules uhkust tundma oma loomuliku välimuse üle ning mitte matkima photoshopitud veebistaare. Nad räägivad, et sotsiaalmeedia säravad kujud on firmade «tööriistad» ning reklaamivad raha eest neile ette antud tooteid.

«Pildid ja jutud, mis tehakse huvitavamaks, inimesed tehakse ilusamaks, kõike tehakse müügiks. Meie uus lugu kannab sõnumit, kus öeldakse, et ära proovi kõike järgi teha, ole sina ise ja sul tulevad kindlasti asjad omamoodi palju paremini välja, kui see, et sa proovid olla keegi teine,» selgitas Sunlighti liige Kalmer Neidla uue loo sisu.

Järgmisel kuul esineb ansambel Sunlight Tallinna klubis Buffalo, Rakveres pubis Virma ning 22. juunil jaanipäevapeol Pärnumaal Libatses.

Liisi Koikson ja Anett esitlevad lühialbumeid

Jazzmuusika taustaga lauljad Anett ja Liisi Koikson annavad 6. juunil kell 21 Telliskivi Loomelinnakus asuvas restoranis Kivi Paber Käärid ühise kontserdi, esitledes kumbki enda värsket lühialbumit.

Anett (Kulbin) andis mai keskel välja enda debüütalbumi «All Over Again», milles on noor laulja-laulukirjutaja süüvinud kaaseagsesse soulmuusikasse. Anett kirjutab muusikat alati just hetkeolukorda peegeldades, kandes emotsioonid ja mõtted ausalt meloodiasse ja sõnadesse. Lühialbumilt leiab ka popmuusikat, mille näitel teeb loos «Hit And Run» kaasa Jüri Pootsmann.

Liisi Koikson avaldab 15. mail lühialbumi «Bittersweet», mis on stiililiselt jätk tema 2017. aasta albumile «Coffee For One». Muusika on inspireeritud suuresti soulmuusikast, mis on saanud toe kaasaegsest produktsioonist. Lühialbumil on Liisi kimpu pannud nii mõtteid sellest, mis talle hetkel oluline on, kui ka välgatusi ja varje nö eelmisest «pere-eelsest» elust ja läbielatud emotsioonidest, millele tundus, et tuleks nüüd nende lugudega punkt panna.

«Peale selle, et meil on ühine Londoniga seotud periood, ja et olen juba ammu aru saanud, et ta teeb oma asja hästi, on meil ka hea niisama-kohvitassi-taga klapp. Oleme mõlemad ka ennast järjest rohkem laulukirjutajatena avastamas. Usun, et meie isiklikke lugusid täis ühisel õhtul täiendame üksteist ja üldse naiseks olemise erinevaid etappe hästi,» kirjeldab ühist kontserdiõhtut Liisi Koikson.

Mari Kalkun astub esmakordselt üles New Yorgis ja Londonis

Laulja ja muusik Mari Kalkun astub maikuus esmakordselt üles New Yorgis ja Londonis. Kui USA kontserdid toimuvad Eesti kultuuriministeeriumi toel, siis Suurbritanniasse kutsus Mari Kalkuni maailmamuusikaajakiri Songlines, mille äsjases numbris ilmus muusikust ja Võrumaast ka pikem lugu.

«Enne Tallinn Music Weeki käis mul Võrumaal külas Songlines’i peatoimetaja Simon Broughton,» räägib Mari Kalkun 10. mail ilmunud loo «Welcome to Võrumaa» sünnist maailma juhtivas maailmamuusikaajakirjas. «Näitasin talle Võrumaad, siinset metsa, ristipuid, metsavenna talu, künkaid ja vaateid ning muidugi suitsusauna. Sarnaselt jaapanlastele, kellele olen siinset kanti tutvustanud, mõjub ehe ja aus Võrumaa hästi ka inglastele.»

Ajakiri korraldab Londonis Songlines Encounters festivali, kutsudes kokku hetkel kuumimad ja põnevaimad maailmamuusika tegijad ning pakkudes neile esinemiseks ühte parimatest kontserdisaalidest. Mari Kalkuni soolokontsert Kings Place’i kunstikeskuses toimub 30. mail.

Enne seda annab muusik kontserte New Yorgis – 14. mail Skandinaavia majas ja 15. mail Jalopy teatris. Tema kutsujaks on Eesti suursaatkond Washingtonis ja peakonsulaat New Yorgis. 

Ilmus Ott Leplandi värske pala «Uued ootused»

Ott Lepland, Jörgen Pakkas, Viljar Norman, Kristjan Mängel ja Johannes Lõhmus salvestasid uue loo, mis kannab pealkirja «Uued ootused».

«Loo saamise tõukejõuks sai kitarrist Jörgeni meloodia. Bändiga muusika tegemise käigus hakkas mul küpsema idee ka laulu temaatika ja sõnade osas,» rääkis Lepland. Elmaris külas käinud Lepland lisas, et algselt oli tal olemas loo jaoks teine demo, mis käiku ei läinud. Nii tekkiski lugu hoopis Jörgen Pakkase kitarririfi ümber ja kujunes vanakooli sugemetega lauluks, mille taolist Oti sõnul neil varasemalt kavas pole olnudki.

Pala kaasautor ja kitarrist Jörgen Pakkas lisas, et «Uued ootused» on üks nendest lugudest, mis valmis üpris kiiresti. «Olime bändiga ühe telesaate salvestusel ning mängisin n-ö soojenduseks loo meloodiat. Otile kidrakäik väga meeldis ning selle peale ehitasime koos bändiliikmetega terve pala, mille me koos Johannes Lõhmusega legendaarses linnahalli stuudios ka salvestasime».

«Uued ootused» filmiti Hara sadamas, endises allveelaevade demagnetiseerimise keskuses. «Lugu endasse uskumisest, mugavustsoonist välja rebimisest ja alalisest «võitlusest» iseendga vajas erilist ning vastuolulist kohta. Imeline Põhja-Eesti loodus ja meri, milles ootamatult avanev sünge betoonarhitektuur koos meelevaldse grafitiga andis loole ja pildile täpselt õige kontrasti,» selgitas video režissöör ja üks operaatoritest Laur-Leho Kaljumets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles