Saame tuttavaks: 6.-8. klassi segarühmade liigijuht Ulla Helin-Mengel

Copy
Foto: Riina Varol

XX tantsupeo 6.-8. klassi segarühmade liigijuht Ulla Helin-Mengel jagab oma mõtteid eesootava peoga seotud ootustest, meeskonnast ja mälestustest.

Mis on Sinu lugu? Kuidas jõudsid tantsuni ja mis on Sind selle juures hoidnud?

Minu lugu tantsus algas juba enne minu sündi. Olin oma ema kõhus seitsmendat kuud kui esinesin juba naisrahvatantsurühma sünnipäevakontserdil Lihula kultuurimaja laval. Ema ja õde tantsisid, isa ja vend laulsid ning mängisid pilli.

Laulmine mul ei õnnestunud, aga soov laval esineda oli väga suur. Minu lapsepõlveaastad möödusid kodus suure peegli ees tantsides ja oma esimese tantsunumbri tegin üheksa aastaselt. Õpetasin tantsu sõbrannadele selgeks ning me esinesime Kirbla rahvamaja jõulupeol. Nii olen lapsest saati pidevalt ka teisi õpetanud ja tantse lavale seadnud. Järgnesid võistlustants ja showtants erinevate õpetajate käe all.

Rahvatants jõudis minu südameni siis, kui nägin keskkooli ajal XVI tantsupidu „Talismani tantsud“, mis toimus 1999. aastal. Soovisin kindlasti järgmisel peol olla ise tantsijate seas. Viljandi Kultuuriakadeemias sai minule teenäitajaks õpetaja Vaike Rajaste.

Tants on minu elu ja minu elu on tantsus, koos suure vaimustusega, rõõmust tantsijate silmades.

Mida tähendab Sinu jaoks järgmise peo juhtmõte “minu arm”? Kuidas oled selle enda jaoks lahti mõtestanud? Millega see Sinu jaoks seostub?

Mul on elus palju õnne olnud – ma armastan oma elu, pere, lähedasi ja tööd. Seda väge tantsupeo sisse panna on minu suurim soov.

Millise ootusega lähed vastu järgmise aasta laulu- ja tantsupeole?

2019. aasta laulu- ja tantsupeol olen esimest korda üldtantsupeo liigijuht. Seni olen olnud 2011. aastal noorte tantsupeo 1. klasside liigijuht ja 2017. aastal neidude liigijuht. Olen tulvil ootust ja lootust. Ees on huvitav töö suure hulga tantsijate ja kolleegidega. Ootan väga suurt eesti rahva pidu ja loodan, et kõik siin maal ja ka kaugemal rõõmustavad koos meiega.

Mida ja miks tooksid esile oma liigi repertuaarist?

Meie 6.-8. klasside tantsurühmade repertuaaris on üks vana ja hoogne Salme ja Ott Valgemäe tants „Marupolka“, mis on täiesti ajatu ja mida sobib ikka ja jälle tantsida. Niisamuti on repertuaaris üks uus noortepärane tants “Metsa vägi”, mille sõnum ja esitaja Estonian Voices puudutavad noori oma sisu ja kaasaegsusega.

Mida tuleks teha, et laulu- ja tantsupeo traditsioon jõuaks oma 200. sünnipäevani? Mis meid selleni viiks?

Laulu- ja tantsupeo 200. sünnipäevani aitab meid, kui me laulame oma laulu ja tantsime oma tantsu ja kanname endas usku, et see tuleb!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles