Kristi Raik: liberalism võitis valimistel, aga miks ta tekitab viha? (7)

Kristi Raik
, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor ja Turu ülikooli rahvusvahelise poliitika dotsent
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán tähistamas üleeile Budapestis Fideszi erakonna võitu Euroopa Parlamendi valimistel. Üle poolte häältest kogunud Fidesz sai Ungari 21 Euroopa Parlamendi kohast 14.
Ungari peaminister Viktor Orbán tähistamas üleeile Budapestis Fideszi erakonna võitu Euroopa Parlamendi valimistel. Üle poolte häältest kogunud Fidesz sai Ungari 21 Euroopa Parlamendi kohast 14. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Liberalismi ja konservatismi vastasseis on viimastel aastatel lääne ühiskondades üha enam tooni andnud. Euroopa parlamendi valimistel kindlustas liberalism laias tähenduses oma positsiooni Euroopa ühiskonnakorralduse alustalana. Samas on liberalism sunnitud paljudes Euroopa Liidu riikides kaitsepositsioonile.

Liberaalse demokraatia ajastu on olnud Euroopa ajaloos kõige rahumeelsem ja jõukam periood. Liberalismist on laias mõttes saanud meie aja konservatism, mida toetavad kõik peavooluerakonnad ja enamik Euroopa kodanikest. Euroopa Liit on mitmes mõttes liberalismi kehastus, mis ei tähenda muidugi seda, et ta ei võiks samas olla rahvusriikide liit, mida ta on alati olnud. Liberalismi säilimine on ELi jaoks eksistentsiaalne küsimus, liikmesriikide jaoks mitte niivõrd.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles