Suri Human Rights Watchi asutaja ja kirjastaja Robert Bernstein

BNS
Copy
Robert Bernstein
Robert Bernstein Foto: wikipedia.org.

USA-s suri esmaspäeval 96 aasta vanuses tulihingeline poliitilise teisitimõtlemise ja väljendusvabaduse kaitsja Robert Bernstein, kes juhtis kirjastust Random House ja asutas külma sõja ajal inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch, kirjutas New York Times.

Leht viitas Bernsteini pojale Peterile, kelle sõnul suri tema isa New Yorgi haiglas.

Juhtides Random House'i, mis nüüd on osa Penguin Random House'ist, avaldas Bernstein selliseid USA autoreid nagu nobelist Toni Morrison, Dr Seuss ja Gore Vidal, aga samuti Nõukogude dissidente Andrei Sahharovi ja Jelena Bonnerit ning Tšehhi teisitimõtlejast kirjanikku Vaclav Havelit.

Ettevõttest sai tema juhtimisel üks suuremaid üldhuvitavaid raamatuid avaldav kirjastus, selle aastatulu kasvas 40 miljonilt dollarilt 850 miljonile.

2009. aastal pöördus juudist Bernstein Human Rights Watchi vastu, süüdistades organisatsiooni, mida ta ise aitas asutada, Iisraeli vastases kallutatuses.

Tema sõnul taunis HRW kaugelt rohkem inimõigusrikkumisi Iisraelis kui teistes Lähis-Ida riikides, kus inimõigusolukord autoritaarsete režiimide all on kohutav.

«Kui ma 1998. aastal kõrvale astusin, oli Human Rights Watch tegev 70 riigis, enamik neist suletud ühiksonnad,» kirjutas Bernstein tollal New York Timesis.

«Nüüd lükkab organisatsioon üha sagedamini kõrvale tähtsa vahetegemise avatud ja suletud ühiskondade vahel».

Human Rights Watch tõrjus süüdistusi.

«Robert Bernstein oli tõeliselt põhimõttekindel mees,» kirjutas Twitteris ajakirja Washington Examiner tegevjuht Seth Mandel.

«Ta asutas Human Rights Watchi ja astus siis kaks aastakümmet hiljem selle vastu välja, kui organisatsioon oli oma missioonist kõrvale kaldunud ning saanud totalitarismi Iisraeli-vastaseks tööriistaks.»

New York Timesi sõnul jäävad Bernsteini leinama tema naine Helen ja kolm poega -- Peter, Tom and William -- aga ka õde Barbara Rosenberg, 10 lapselast ja neli lapselapselast.

2016. aastal avaldati tema mälestused «Speaking Freely: My Life in Publishing and Human Rights,» mille pani kirja Doug Merlino ja millele kirjutas eessõna Toni Morrison.

Tema nime kannavad inimõigusstipendiumid Yale'i ja New Yorgi ülikoolis.

2011. aastal asutas ta 88 aasta vanuses uue inimõigusorganisatsiooni Advancing Human Rights, mida ta ise ka juhtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles