ÜLEVAADE: kes peavad võitlust Ühendkuningriigi peaministriks saamise nimel?

Postimees
Copy
Vasakult: Andrea Leadsom, Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Sajid Javid ja Dominic Raab.
Vasakult: Andrea Leadsom, Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Sajid Javid ja Dominic Raab. Foto: STF / AFP / Scanpix

Eelmisel reedel teatas Ühendkuningriigi peaminister Theresa May, et astub 7. juunil tagasi nii peaministri kui ka erakonna esimehe ametikohalt. 

Brexiti vastu hääletanud May üritas küll kolme aasta jooksul valitsusjuhina täita rahva poolt referendumil avaldatud soovi, kuid ei suutnud Brexitit lõpule viia. Juba enne May teadet oli kulisside taga käimas võimuvõitlus liidrikoha nimel.

Mõne päevaga on kandidaatide nimekiri paisunud ning tänaseks on oma kindlast kavatsusest teada andnud 10 poliitikut. Igal kandidaadil on kandideerimiseks vaja vähemalt kahe parlamendisaadiku ametlikku toetust. 

Kui järgmise nädala lõpuks on esitatud rohkem kui kaks kandidaati, hakkavad hääletama tooride parlamendisaadikud ning igas hääletusvoorus kõrvaldatakse vähim hääli saanud kandidaat. Viimase kahe kandidaadi seast teevad valiku erakonna lihtliikmed, võitjast saaks uus partei esimees ja ühtlasi ka peaminister. 

Juhivalimistega loodetakse lõpule jõuda juuli keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles