Briti välisminister hoiatas konservatiive poliitilise enesetapu eest (1)

Copy
Briti välisminister Jeremy Hunt.
Briti välisminister Jeremy Hunt. Foto: PA Wire/Scanpix

Briti välisminister Jeremy Hunt hoiatas täna, et valitsevad konservatiivid sooritaksid poliitilise enesetapu, kui üritaksid leppeta Brexitit läbi suruda.

Hunt, kes on üks kümnest peaminister Theresa May mantlipärijaks pürgivast kandidaadist, ütles, et katse Ühendkuningriik leppeta Euroopa Liidust välja viia, tooks kaasa parlamendivalimised, kus konservatiive ähvardab praeguse seisuga häving. 

Erakond on eksistentsiaalses ohus, sest EL-i jäämist toetanud valijad läheksid üle liberaaldemokraatide poolele, lahkumist pooldanud koonduksid aga uue Brexiti Partei taha.

Nigel Farage'i Brexiti Partei sai eelmise nädala Eroopa Parlamendi valimistel parima tulemuse.

«Tulemused sisaldavad lihtsat sõnumit, mille eiramine toob meile hukatuse: kui püüame läbi viia üldvalimisi enne Brexiti teoks tegemist, ootab meid häving,» kirjutas Hunt ajalehes Daily Telegraph.

«Seisame silmitsi väljasuremisega, kuna Brexiti Partei ründab meid paremalt ja liberaaldemokraadid vasakult. Iga peaministrikandidaat, kelle strateegia viib halastamatult üldvalimisteni, pakub katastroofiväljavaateid.»

Hunt seletas, et peaminister, kes lubab kindlaks ajaks EL-ist lahkuda, kuid ei anna aega uuteks läbirääkimisteks ega uue leppe vastuvõtmiseks, toob sellega kaasa üldvalimised, sest parlament hääletab valitsuse maha.

«Katse üldvalimistega leppeta Brexit läbi viia ei ole lahendus. See on poliitiline enesetapp.»

Hunti vastaskandiaadid, endine välisminister Boris Johnson ja endine Brexiti-minister Dominic Raab on öelnud, et Ühendkuningriik peab olema valmis EL-ist leppeta lahkuma.

EL on määranud brittidele uueks lahkumistähtajaks 31. oktoobri. Suurbritannia järgmised korralised parlamendivalimised peaksid aga olema alles 2022. aastal.

May lahkub konservatiivide juhi kohalt 7. juunil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles