Malaisia hakkab plastjäätmeid rikastesse riikidesse tagasi saatma

Copy
Plastjäätmed illegaalse jäätmetöötlustehase juures Malaisias.
Plastjäätmed illegaalse jäätmetöötlustehase juures Malaisias. Foto: Reuters/ScanPix

Malaisia saadab 3000 tonni ümbertöötlemiseks sobimatuid plastjäätmeid tagasi USA-sse, Suurbritanniasse, Kanadasse ja Austraaliasse, et mitte muutuda rikaste riikide prügilaks, ütles keskkonnaminister Yeo Bee Yin.

Yeo sõnul on Malaisia ja paljud teised arenguriigid võetud sihikule pärast seda, kui Hiina eelmisel aastal plastjäätmete impordi ära keelas.

Malaisia illegaalsetesse jäätmetöötlustehastesse toimetatud 60 konteinerit plastprügi saadetakse tagasi riikidesse, kus need tulid, seletas minister täna.

Esimesed kümme konteinerit pannakse teele järgmise kahe nädala jooksul.

Yeo demonstreeris Kuala Lumpuri lähedal Port Klangi sadamas konteinerite sisu. Neis oli kaableid Ühendkuningriigist, kasutatud piimapakke Austraaliast ja CD-plaate Bangladeshist, aga ka mitmesugust elektroonikat ja majapidamisjäätmeid USA-st, Kanadast, Jaapanist, Saudi Araabiast ja Hiinast.

Minister seletas, et Hiinast tulnud prügi pärineb alselt Prantsusmaalt ja teistest riikidest ning on Hiina sisseveokeelu tõttu Malaisiasse edasi saadetud.

Ta rääkis, et ühel juhul eksportis Briti jäätmefirma kahe aasta jooksul Malaisiasse 1000 konteineris üle 50 000 tonni plastprügi.

«Ilmselt on see kõigest Hiina plastjäätemete keelust tingitud protsessi jäämäe tipp,» ütles Yeo.

«Malaisiast ei saa maailma prügilat. Me võitleme selle vastu. Me oleme küll väiksed, aga me ei lase arenenud riikidel end kiusata.»

Malaisia võimud on pannud kinni kümneid ebaseaduslikke jäätmetöötlustehaseid, mida on viimastel aastatel tärganud üle riigi nagu seeni pärast vihma. Eelmise aasta juulis saadik on suletud 150 sellist tehast.

Mai algul saatis valitsus Hispaaniale tagasi viis konteinerit prügi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles