Gruusia tuntud naispoliitik loob uut parteid

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Gruusia kolm kuulsat naispoliitikut. Vasakul tänane president Salome Zurabišvili, keskel Eka Beselia ja paremal endine presidendi kohusetäitja Nino Burjanadže protestimiitingul 2009. aastal.
Gruusia kolm kuulsat naispoliitikut. Vasakul tänane president Salome Zurabišvili, keskel Eka Beselia ja paremal endine presidendi kohusetäitja Nino Burjanadže protestimiitingul 2009. aastal. Foto: DAVID MDZINARISHVILI / REUTERS

Gruusia tuntud naispoliitik ja parlamendi liige Eka Beselia loob koos mõttekaaslastega uue partei Õigluse Eest, teatas uudisteportaal civil.ge.

Juristiharidusega Beselia on praegu parlamendis fraktsioonidesse mittekuuluv saadik, erimeelsuste tõttu lahkus ta veebruaris võimuparteist Gruusia Unistus. Valitsusparteist lahkusid ka Gedevan Pophadze ja Zviad Kvatšantiradze, kes on samuti loodava partei taga.

Beselia põhjendas uue erakonna loomist Gruusias kujunenud olukorraga. «Õiglus on hindamatu ja me tahame selle idee kaudu liikuda riigis uue etapi poole. Ebaõiglane suhtumine peamistesse väärtustesse mõjutab kogu riiki ja me ei saa seda lubada. Me ei saa nõustuda sellega, et õiglust ähvardab oht,» ütles Beselia ajakirjanikele.

Uus erakond hakkab tema sõnul tegutsema ainult õiglusest lähtudes ja põhineb kolmel «vaalal»: tõel, õigusemõistmisel ning õiglusel. Beselia sõnul on loodav erakond Euroopa Liiduga integreerumise tingimusteta toetaja.

Õigluse Eest asutamiskongress on 20. juunil ning seejärel hakkab partei valmistuma järgmise aasta kevadel toimuvateks parlamendivalimisteks. «Me oponeerime võimudele kõigis neis küsimustes, mis ei ole õiglased,» kinnitas Beselia.

Tuntud naispoliitik on advokaadina kaitsnud eksiili siirdunud endist kaitseministrit Irakli Okruašvilit ja spionaažis süüdistatud fotograafi Giorgi Abdaladzet, samuti nõustas ta aastate eest poliitikasse siirdunud miljardäri Bidzina Ivanišvilit.

Beselia on Gruusias tuntud kui vangide õiguste eest võitleja. Gruusia meedia andmetel võib selle ajendiks olla asjaolu, et 2008. aastal anti tema 15-aastane poeg kohtu alla süüdistatuna poevalvuri solvamises ja grupiviisilises huligaansuses ning 2009. aastal anti Beselia vend ja poeg kohtu alla süüdistatuna isiku solvamises ja füüsilises ründamises ning vastuhakkamises politseile. Beselia, kes kohtus oma poega kaitsjana esindas, avaldas arvamust, et süüdistuste tegelikuks ajendiks oli tema poliitiline tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles