Merkeli mantlipärija vallandas sõnavabadusskandaali

Copy
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer.
Saksa kristlike demokraatide liider Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: EPA/Scanpix

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli mantlipärija parteijuhi kohal Annegret Kramp-Karrenbauer vallandas täna sotsiaalmeedias pahameeletormi avaldusega, mis näis nõudvat valimiste ajal sõnavabaduse piiramist.

Kristlike demokraatide (CDU) esimees süüdistas oma erakonna ja koalitsioonipartneri sotsiaaldemokraatide (SPD) kesises tulemuses Euroopa Parlamendi valimistel 70 juutuuberit, kes ärgitasid sakslasi võimuerakondade poolt mitte hääletama.

Kramp-Karrenbauer ütles eile õhtul, et kui 70 ajalehe toimetajad oleksid enne valimisi parteisid boikoteerima kutsunud, oleks see kindlalt propagandaks klassifitseeritud.

«Küsimus on, millised reeglid kehtivad analoogmaailmas ja milliseid tuleks rakendada digimaailmale?» päris ta.

Kramp-Karrenbaueri ehk AKK avaldus vallandas sotsiaalmeedias tormi. Arvukatest Twitteri postititustes süüdistatakse Merkeli järglast tsensuuris ja sõnavabaduse piiramises ning nõtakse tema tagasiastumist.

Paljud osutavad põhiseaduse 5. paragrahvile, mis tagab sõna-, arvamus- ja kirjutamisvabaduse.

Pahameelt väljendas ka Saksa ajakirjanike liit, kelle sõnul ei ole AKK avadus mitte üksnes lollus, vaid rikub ka põhiseadust.

Kramp-Karrenbauer püüdis hiljem oma sõnade mõju leevendada ja kinnitas, et ei mõelnud kellegi sõnavabadust piirata.

«Väljendusvabadus on demokraatias hindamatu väärtus,» ütles ta.

Suunamudija Rezo, kellel on üle miljoni jälgija, postitas 18. mail Youtube'i video nimega «CDU häving», kus ta süüdistas valitsust rikaste soosimises ja ebapiisavates kliimameetmetes. Euroopa Parlamendi valimiste eel reedel ühinesid temaga teisedki Saksamaa suurimad veebistaarid. 

«Meie planeedi pöördumatu häving ei ole kahjuks abstraktne stsenaarium, vaid praeguse poliitika ennustatav tulem,» ütlesid juutuuberid, kellest osal on üle viie miljoni jälgija.

«Ärge valige CDU-CSU-d, ärge valige SPD-d,» ärgitasid nad, viidates koalitsiooniparteidele Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles