6 soovitust äri alustamiseks 0 euroga

Copy
Foto: www.pixabay.com

Levinud arvamuse kohaselt arvatakse, et ettevõtlusega alustamine eeldab raha olemasolu. Teatud äriideede puhul võib see ka nii olla, kuid nende ideede kõrval on erinevaid võimalusi ettevõtlusega alustamiseks algkapitalita. Alljärgnevalt on välja toodud 5 soovitust, kuidas alustada ettevõtlusega 0 euroga.

     1. Vali äriidee, mis ei nõua suuri investeeringuid

Äriidee valikust sõltub, kui suuri investeeringuid või kulusid nõuab ettevõtlusega alustamine. Juhul kui ettevõtjal unistuste äriidee elluviimiseks vahendeid napib, siis on soovitav esimeseks ideeks valida midagi, mille elluviimine ei eelda suuri kulusid (nt teenus, mitte tootmine).

     2. Ettevõtlus saab alguse otsusest

Ettevõtluses teevad otsuseid inimesed, mitte ettevõtted. Seega on oluline ettevõtja enda isiklik otsus ja tahe ettevõtlusega alustamiseks väga oluline. Inimesed jaotuvad üldjoontest kaheks – ühed, kes näevad takistusi ja teised, kes näevad võimalusi. Juhul, kui ettevõtja teeb otsuse, et sõltumata olukorrast ta leiab võimalused alustamiseks, siis üldiselt ta ka need leiab.

     3. Deklareeri ettevõtlustulu eraisikuna

Äriühingu asutamisega kaasneb riigilõiv, mis kiirmenetlusel on 190 eurot. Ettevõtlusega alustamisel algkapitalita on soovitav esialgu deklareerida ettevõtlustulu eraisikuna. Seda võib teha inimene ise või siis kasutada selleks ettevõtluskontot. Lisaks on mõistlik eraisikuna ettevõtlustulu deklareerida ka äriidee testimise käigus, kus ettevõtlusega tegelemine ei ole veel kindel.

     4. Vali turundustegevusi, mis ei eelda kõrgeid kulusid

Turunduse sisuks on suhtlus klientide ja ettevõtte vahel. Läbi turundustegevuste annab ettevõtja teda pakutavatest toodetest või teenustest. Juhul kui raha napib, siis on mõistlik kasutada erinevaid tasuta turundusvõimalusi. Näiteks võib esimese kodulehe teha tasuta blogiplatvormile või sotsiaalmeediasse ning toote pakkumisi edastada nii tutvusringkonnale või erinevatele huvigruppidele. Tasuta turunduses asendub raha hulk ettevõtja enda ajalise panuse ja julgusega klientidega suhelda. Näiteks võib selleks olla huvipakkuva sisu loomine klientidele ja selle läbi lojaalse kliendibaasi loomine. Turunduses tagab pikaajalise edu järjepidevus, mitte rahakoti paksus.

Foto: Enesearengu Koolitused OÜ

     5. Nipid säästlikuks juhtimiseks

Algkapitali puudumisel on mõistlik ettevõtlusega alustada palgatöö kõrvalt, mis hoiab kokku endale makstavaid palgakulusid ja võimaldab saadud tulud investeerida näiteks turundusse või tootearendusse. Esialgu on mõistlik kontori rentimise asemel töötada kas kodukontoris või raamatukogus. Ruumi vajaduse korral rentida ruumi vajaduspõhiselt ehk siis kui on olemas maksev klient (nt kohtumised, koolitused vms projektid). Kontoritehnika ostmise asemel tasuks uurida kas keegi soovib vabaneda mõnest seisvast seadmest.

     6. Kuidas rahastada äri olukorras kui raha ei ole

Äri rahastamiseks olukorras kus raha ei ole, on mõistlik läbi mõelda esimeses etapis oma ettevõtte rahavood ehk mis hetkel ja kuidas toimub raha laekumine ja tasumine. Sellest järgnevalt tasuks mõelda klientidelt ettemaksete küsimiseks. Sageli on ettemaksed seotud turu praktikaga ning inimese mainega, millest tekib usaldus ettemakseta maksmiseks. Saadud ettemaksed tasub suunata kas turundusse ehk uute klientide saamisesse või toodete loomiseks, mis annab võimalusi uueks müügiks. Juhul kui endal raha napib, kuid äriidee on väga hea, siis tasub uurida kas perekond, sõbrad või tuttavad on huvitatud laenude andmisest. Lisaks on võimalik sõltuvalt valdkonnast ka taotleda ettevõtlusega alustamise toetust. Näiteks Eesti Töötukassa poolt väljastatav ettevõtlustoetus ei nõua omafinantseeringut ega ka eelnevalt tehtavaid kulusid. Riigi Tugiteenuste Keskuse poolt väljastatava starditoetuse eeltingimuseks on nii omafinantseeringu olemasolu kui ka võimalus kulude tegemiseks, enne toetuse saamist.

Soovid hakata ettevõtjaks, kuid raha selleks ei ole? Valminud on e-raamat “Kuidas alustada äri algkapitalita?”, millele kehtib soodushind kuni 05.06.2019.a. Soodushind 9,90 EUR, alates 07.06.2019.a. hind 15 EUR. Vaata lisaks ja osta: https://www.hakkanettevotjaks.ee/toode/e-raamat-kuidas-alustada-ari-algkapitalita/

Copy
Tagasi üles