Justiitsministeeriumis kärbitakse personali- ja tegevuskulusid (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Riigieelarve strateegia aruteludel andis valitsus ministeeriumitele ülesande kärpida kulusid. Justiitsministeeriumis tähendab see personali- ja tegevuskulude kärpimist. 

«Otsustati üldiselt, et tuleb säästlikumalt elada,» näitlikustas justiitsminister Raivo Aeg riigieelarve strateegia arutelusid.

Justiitsministri sõnul nõuab kärbete tegemine põhjalikku arutelu. «Vähendamine ei tähenda ilmtingimata, et peame inimeste reaalseid palkasid vähendama, vähendame koosseisusid või ei komplekteeri vabanenud töökohti,» selgitas ta. 

Täpset kärpekava ei osanud Aeg välja tuua. «Antud juhul räägime personalikuludest ja tegevuskuludest.» Ta lisas, et on tegevusi, mis aitavad kulusid kokku hoida, kui nõuavad esialgu investeeringuid. «Näiteks on meie soov kiirendada kriminaalmenetlust läbi õiguskaare digitaliseerimise,» sõnas Aeg. 

Ministri sõnul ei kasutata täna kaugeltki kõiki tehnoloogilisi võimalusi selleks, et menetlus oleks alates sündmuskohalt tõendite kogumisest ja edastamisest kuni kohtulahendi täideviimiseni võimalikult täpne ja kiire. «Ilma, et kulutaksime aega ja raha paberdokumentide tootmisele ja edastamisele. Siit tuleks kokkuhoid nii personali- kui tegevuskuludes,» näitlikustas Aeg. 

Ta märkis, et kui tõstetaks suurte andmehulkade töötlemise ja analüüsi võimekust, suudaks näiteks küber- ja majanduskuritegusid oluliselt kiiremini tuvastada. «Ka sellel oleks otsene mõju eelarvele.»

Aeg märkis, et on oluline, et vanglateenistuse palgad tõuseksid samas sammus teiste sisejulgeolekuvaldkonna töötasudega. «Kui kärpida üritatakse, siis võib-olla tõusu ei saa väga tõenäoliseks pidada,» kommenteeris Aeg võimalikku palgatõusu vanglateenistuses. 

Ministri sõnul on mõeldud ka lahendustele, kus saaks tagada õigusnõu ööpäevaringne kättesaadavus, sealjuures vähendades tööjõukulusid. «Näiteks juturobotite kasutuselevõtt aitaks inimestel sarnaste päringute puhul kiiresti vastused saada, olgu see esmatasandi õigusnõu, andmekaitse või patendiameti tööd puudutavatel teemadel.»

Valitsus andis ministeeriumitele ülesande kärpida järgmise nelja aasta nii tegevuskulusid, investeeringuid kui tööjõukulusid. Loe lähemalt:

Kaitseministeeriumi eelarvest kokku ei hoita 

«Vastavalt valitsuse otsustele, koalitsioonileppele ja julgeolekupoliitika alustes väljatoodud sõjalise riigikaitse rahastamise põhimõtetele otsustati kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest mitte kokku hoida,» kinnitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang.

«Valitsus on küll kokku leppinud riigi eelarvestrateegia aruteludel, et tarvis on kokku hoida, kuid kokkuhoiu täpne jaotus ministeeriumide valitsemisalade vahel selgub riigieelarvearutelude käigus,» selgitas haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tarmu Kurm. 

«Kuna valitsus pole veel RESi kinnitanud, ei ole meil midagi kommenteerida,» sõnas keskkonnaministeeriumi avalike suhete nõunik Agnes Aaslaid. «Kokkuhoiukohad selguvad esialgsete plaanide kohaselt sügiseks,» sõnas maaeluministeeriumi avalike suhete juht Karolin Lillemäe. «Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium otsustab võimalikud kärpekohad sügisel,» sõnas ka ministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda.

Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Karel Hanni ütles, et riigieelarve strateegia kinnitatakse eeldatavasti neljapäeval ning alles siis saame lõpliku info kavandatava kokkuhoiu kohta.

«Selle, mille arvelt kokku hoida, otsustab iga ministeerium oma haldusala osas ise ning see eeldab põhjalikku analüüsi. See arutelu ja analüüs ootab meid peale riigieelarve strateegia kinnitamist alles ees. Seega praegu pole meil võimalik nendele küsimustele detailsemalt vastata,» ütles Hanni.

Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuhi Karin Volmeri sõnul tegi valitsus eile riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel põhimõttelise otsuse kulude vähendamise kohta, kuid nende suuruse ning täpsema jaotuse juurde tullakse praeguse plaani järgi tagasi sügisese eelarveprotsessi käigus.

«Igal võimalikul vähendusel on oma mõju, mida nüüd tuleb kõigis valdkondades analüüsima hakata: keda otsused puudutaksid ja kuidas, millised on võimalikud tagajärjed. Seega praegu ei ole kahjuks rohkem infot anda,» ütles Volmer.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles