KOHALIK VAADE. Sloveenias varjutavad Euroopa ideed rahvuslikud küsimused

Jure Brankovič
, ajakirjanik, Ljubljana
Copy
Ka Sloveenias on viimaste aastate tuliseim teema olnud migratsioon, millega EL pole nende meelest piisavalt edukalt toime tulnud. 2016. aastal otsustas Sloveenia piirile Horvaatiaga rajada tõkke.
Ka Sloveenias on viimaste aastate tuliseim teema olnud migratsioon, millega EL pole nende meelest piisavalt edukalt toime tulnud. 2016. aastal otsustas Sloveenia piirile Horvaatiaga rajada tõkke. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC/REUTERS/Scanpix

Asi pole selles, et inimestele Euroopa Liit ei meeldiks, nad lihtsalt ei usalda oma sealseid esindajaid. Selline oleks õiglane hinnang hiljutistele eurovalimistele Sloveenias ja ka Horvaatias. Valimisaktiivsus, mis Sloveenias oli 28 ja Horvaatias 30 protsenti, näitas, et inimesed ei usu, et nende hääl võiks suure Euroopa kodumaa südames Euroopa Parlamendis midagi muuta.

Selle tulemusena jõudsid valimiskastide äärde vaid kõige lojaalsemad valijad ja see tõi võidu vanale kahepooluselisele parteimaailmale. Sotsiaaldemokraadid ja Euroopa Rahvapartei (EPP) liikmed võitsid mõlemas riigis kokku umbes kaks kolmandikku häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles