Eva-Lotta Kivi: inimeste lollitajad (18)

Eva-Lotta Kivi
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Eva-Lotta Kivi
Eva-Lotta Kivi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sõitsin hiljuti rongiga. Terve kahetunnise sõidu luges minu vastas istuv noor naine raamatut, mille kaanele oli kirjutatud «Teetatervendamine». Tekkis kohe huvi, mis see endast kujutab – internetist leitud raamatukirjelduses seisis: «Maailma võimsam energiaga tervendamise tehnika.»

Võimsaid tervendamistehnikaid, imeravimeid ja selgeltnägijaid on meie ümber viimasel ajal lademes. Poed on täis sadu eneseabiõpikuid ja inimesed jooksevad tormi, kui esineb mõni tuntud selgeltnägija või šamaan. Tänases «Radaris» on lugu sellest, kuidas tervendamismeetodite ja erinevate nõiakunstide õppimiseks tegutseb Eestis lausa eraldi kool – Moodne Müstikakool. Sama müstilised on selle kooli tasud.

Tänu sotsiaalmeedia võidukäigule on «imeravimite» propageerijatel ja libateadlastel väga lihtne oma ohvriteni jõuda. Tõsi, sügisel suleti küll 8500 liikmega Facebooki grupp, kus kloordioksiidi koostisosade tootjad ja turundajad selle kasutamist propageerisid, kuid alati saab teha uusi gruppe, ka «imeravimeid» tuleb järjest juurde. Paar kuud tagasi jõudis avalikkuse ette väidetavalt raskemetallimürgistust raviv TRS Advanced, mida propageeritakse taas Facebooki grupis. Isegi kõrvalnähud, nagu näiteks ninaverejooks, oksendamine, punetavad silmad või kõhuvalu ei pane paljudel häirekellasid lööma.

Inimesed ei mõtle alati kõige kriitilisemalt, otsivad lihtsamaid ja müstilisi lahendusi ning usuvad lugusid imelistest paranemistest. Ega see tegelikult polegi minu või kellegi teise asi, kui naabri Pille läbib kristalliteraapia algkursuse või maksab kanaldatud sõnumitega horoskoobi eest. Ise on lihtsameelne ja jääb oma rahast ilma. Probleem tekib siis, kui meil töötavad MMSi usku perearstid või inimesed ravivad vähkkasvajat vaid teetatervendamise meetodiga.

Oleks loogiline, et olukorras, kus «imeravimite» propageerijad, libateadlased ja selgeltnägijad kinnitavad järjest enam kanda, saadab valitsus selge sõnumi, et riik toetab teadmistepõhist ühiskonda, ja peab kinni lubadusest tõsta teadus-arendustegevuse investeeringuid ühe protsendini SKTst. Seda ei tehtud. Ehk siis valitsus lollitas inimesi samamoodi, nagu seda teevad selgeltnägijad ja imeravitsejad.

Oleks loogiline, et olukorras, kus «imeravimite» propageerijad ja selgeltnägijad kinnitavad järjest enam kanda, saadab valitsus selge sõnumi.

Märgiline on seegi, kuidas riik annab teadmistepõhise lähenemise väärtustamise suhtes vastukäivaid signaale: Tallinna Ülikooli ruumides esinesid üleeelmisel nädalavahetusel kvantmüstikud, kohalikud omavalitsused organiseerivad rahvamajades kohtumisi selgeltnägijatega, PRIA annab toetusi esoteerikakeskustele jne. Kuhu edasi?

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles