Merkel lubas jätkata Weberi toetamist

BNS
Copy
Manfred Weber ja Angela Merkel.
Manfred Weber ja Angela Merkel. Foto: Sven Hoppe / AP / Scanpix Baltics

Saksa liidukantsler Angela Merkel lubas teisipäeval, et jätkab Manfred Weberi toetamist Euroopa Komisjoni presidendi kohale, kuid möönis, et mitmed tema kolleegid toetavad teisi kandidaate.

Parlamendis 40 kohta kaotanud, kuid siiski suurimaks fraktsiooniks jäänud Euroopa Rahvapartei (EPP) esikandidaat on Baieri konservatiiv Weber.

«Me võitsime valimised ja EPP kandidaat Manfred Weber saab komisjoni presidendiks,» kuulutas erakonna esimees Joseph Daul pärast valimisi.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid arutasid teisipäeval Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ning Euroopa Liidu kõrgete ametikohtade täitmise edasist protsessi.

Arutelude tulemusel alustab Ülemkogu eesistuja konsultatsioone Euroopa Parlamendiga. EL-i liikmesriikide juhtidel on eesmärk nimetada Ülemkogu eesistuja, Euroopa Komisjoni presidendi ja ka teiste juhtivate ametikohtade kandidaadid juuni ülemkogul.

Prantsusmaa ja Saksamaa liidrid on erimeelt Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri mantlipärija küsimuses. Euroopa Komisjoni presidendi Junckeri ametiaeg saab läbi 31. oktoobril. 

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles teisipäeval tippkohtumisele saabudes, et tema eelistab Komisjoni eesotsas näha praegust konkurentsivolinikku Taanist Margrethe Vestagerit, prantslast Michel Barnieri, kes on juhtinud EL-i Brexiti läbirääkimisi Suurbritanniaga või vasaktsentristist Frans Timmermansi. 

Saksa kantsler Angela Merkel toetab Saksa poliitikut Weberit, kes on juhtinud Euroopa Parlamendi suurimat fraktsiooni Euroopa Rahvaparteid alates 2014. aastast. 

«Mina kui EPP perekonna liige toetan muidugi Manfred Weberit,» ütles Saksa valitsusjuht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles