Autotootjad liituvad megatööstuseks

Rait Piir
, reporter
Copy
Fiat Chrysleri ja Renault arvudes.
Fiat Chrysleri ja Renault arvudes. Foto: Pm

Itaalia-Ameerika autotootja Fiat Chrysler Automobiles (FCA) teatas esmaspäeval, et peab liitumiskõnelusi Prantsuse Renault'ga, et luua maailmas suuruselt kolmas autotootja, millel oleks ressursse pidada sammu kiiresti muutuva autotööstusega.

Liitumise kavandatav hind on 35 miljardit dollarit. Ettepaneku järgi oleks nii Fiati kui ka Renault' aktsionäridel ühisettevõttest 50 protsenti, mis tähendab, et nad oleksid võrdsed partnerid. Renault on öelnud, et liitumine pakub neile huvi ja nad uurivad Fiat Chrysleri pakkumist.

Astuvad suurimatele kandadele

Kui Fiat Chrysler ja Renault liituvad, saab ettevõttest suuruselt maailma kolmas autotootja Jaapani Toyota ja Saksa Volkswageni järel. Kui kahe ettevõtte 2018. aasta finantstulemused kombineerida, oleks ühisettevõtte aastakäive 170 miljardit eurot. Tegevuskasum oleks kümme miljardit eurot ja puhaskasum seitse miljardit eurot. Uue ettevõtte automüük ulatuks aastas 8,7 miljoni sõidukini.

Fiati esindajate sõnul on liitumise eesmärgiks tulla paremini toime üha elektrilisemaks muutuva autotööstusega, aina rangemate keskkonnaregulatsioonide ning palju ressurssi ja tehnilisi teadmisi nõudvate isesõitmistehnoloogiate arendamisega.

Elektri- ja isesõitvate autode arendamise maksumus on sundinud ka teisi suuri tootjaid sõlmima liite. Elektriautosid arendavad ühiselt Volkswagen ja Ford. Isesõitvate autode arendamiseks on käed löönud Uber ja Google. Fiati plaani järgi säästaks Renault ja Fiat tehnoloogiate teadus- ja arenduskulude jagamisega ligi viis miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles