Tusk: Brexit on vaktsiin EL-i vastase propaganda vastu

BNS
Copy
ELi liidunõukogu president Donald Tusk.
ELi liidunõukogu president Donald Tusk. Foto: Julien Warnand/Epa/Scanpix

Vaevarikkast Brexiti protsessist on saanud vaktsiin Euroopa Liidu vastastele meeleoludele üle kogu maailmajao, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk teisipäeval.

«Nähes, mida Brexit praktikas tähendab, teevad eurooplased sellest ka järeldusi,» lausus Tusk Brüsselis pärast mitteametlikku EL-i tippkohtumist pressikonverentsil.

«Brexit on olnud vaktsiin EL-i vastase propaganda ja libauudiste vastu,» lausus ta.

Poola ekspeaministri sõnul hääletas enamus eurooplasi Euroopa Parlamendi valimistel «tõhusama, tugevama ja ühtsema EL-i poolt, lükates samal ajal tagasi need, kes tahavad nõrka Euroopat.»

«See on võimas märk,» lisas ta.

«Kuna rahvas on muutunud Euroopa-meelsemaks, on mõned suured euroskeptilised erakonnad hüljanud EL-i vastased loosungid ja esitlenud ennast EL-i reformijatena. See on positiivne areng,» lausus Tusk.

«Mul pole mingit kahtlust, et üks põhjusi, miks inimesed selles maailmajaos hääletasid Euroopa-meelse enamuse poolt, on ka Brexit,» ütles ülemkogu eesistuja.

Tuski sõnul europarlamendi valimiste tulemustele pühendatud tippkohtumisel Brexitit ei arutatud, ehkki kohal oli ka Briti peaminister Theresa May.

«Ta on endiselt Briti peaminister ja Ühendkuningriik on endiselt EL-i liige,» lausus Tusk, nimetades May kohalviibimist loomulikuks.

EL-i liidrid andsid 10. aprilli erakorralisel tippkohtumisel Suurbritanniale 31. oktoobrini Brexiti osas paindliku ajapikenduse pärast seda, kui Briti parlament oli EL-iga sõlmitud lahutusleppe kolm korda maha hääletanud ja Mayl ei jäänud leppeta Brexiti vältimiseks üle muud, kuid paluda oma EL-i kolleegidelt ajapikendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles