Millist tõukeratast lapsele valida?

Kaup24
Copy
Foto: Kaup24

Tõukerattaid on väga erinevaid, kahe- ja kolmerattalisi, suurte ja väikeste ratastega, mõned on mõeldud väikelastele, teised koolijütsidele. Kindlasti on tegemist mugava sõiduvahendiga, mis muudab koolitee või poeskäigu lapsele oluliselt lõbusamaks. Tuleb ainult leida see õige!

Enne ratta selga asumist on väga oluline silmas pidada, et oleks olemas ka sõitjale sobiv turvavarustus. Kiiver on igas vanuses sõitjatele kohustuslik, sest kukkumisi tuleb ikka ette ning pead tuleb kaitsta ennekõike. Kindlasti tasub muretseda ka põlve-, küünarnuki ja randmekaitsmed. Nii on kindel, et esimesed kogemused rattaga pakuksid vaid rõõmu ning sõidulusti jätkuks kauemaks.

Millal alustada?

Nagu enamike spordialadega, kehtib ka tõukeratta sõidu puhul põhimõte, "mida varem, seda parem". Rattaga sõitmisest tunnevad rõõmu juba väikelapsed ning esimese ratta võib muretseda 2-3-aastasele. Tõukerattasõit on lõbus ajaviide värskes õhus ning lisaks aitab see kaasa lapse motoorsele arengule ning muudab hiljem ka jalgrattasõidu õppimise lihtsamaks. Siinkohal pakub ideid perekool.ee lapsevanemate arutelu.

Kaup24.ee e-poest leiate suure valiku tõukerattaid ja jalgrattaid lastele.

Pisematel põnnidel on loomulikult algatuseks veidi abi tarvis, seepärast tasub osta kõige kergemini tasakaalu hoidev sõiduvahend.

Kõige lihtsam on sõita tõukerattaga, millel on ees 2 ja taga 1 ratas. Sellisel rattal ei ole suurt ohtu ümber minna ning iga põnn, kes juba omal jalal kindlalt kõnnib, saab sellel sõitmisega hakkama. Taoline sõiduvahend sobib kõige paremini kuni 4-aastastele sõitjatele.

Populaarne mudel: Worker Nimbo.

Veidi keerulisem on püsti hoida kolmerattalist tõukeratast, millel on ees 1 ja taga  2 ratast. Õppimise mõttes on see aga oluliselt kasulikum, sest laps peab ise veidi rohkem vaeva nägema. Kui taolise kolmerattalisega on sõit selge, läheb hiljem ka kaherattalise tõukeratta või jalgrattaga sõitma õppimine libedamalt. Taoline ratas sobib kõige paremini 4-7-aastastele spordihuvilistele.

Populaarne mudel: Worker Tri.

Koolilastele sobivad rattad

Kaherattalised nõuavad veidi suuremat vilumust, kuid koolilapsed võiksid juba ka sõiduvahendiga, millel tuleb üheaegselt hoogu anda ja tasakaalu hoida, toime tulla. Need sobivad ka väga aktiivsetele lasteaialastele, kes juba on esimesed katsetused jooksu- või tõukeratastega teinud ning tahavad proovida midagi uut.

Populaarne mudel: Flow 125.

Kaherattaliste tõukerataste valik on väga lai, neid on erinevate ratastega, erineva suurusega, kokkupandavaid, raskemaid ja kergemaid.

Väikeste ratastega rattad võivad olla kuni poole kergemad, kui suurte ratastega (u 20cm) sõiduvahendid. Väiksemate ratastega rattaid on lihtsam juhtida, neil on äkilisem kiirendus ja neid on lihtsam pidurdada.

Väiksemate ja kokkupandavate tõukerataste võlu on selles, et neid saab näiteks bussi või autosse hõlpsalt kaasa võtta ning need võtavad ka kodus vähem ruumi. Ka juhul, kui laps peab oma ratast ise trepist üles ja alla tassima, tasuks mõelda võimalikult väikese ja väikeste ratastega ning kerge sõiduvahendi peale.

Suurte ratastega tõuksid nõuavad hoo sisse saamiseks suuremat jaksu, aga need on jälle ebaühtlasel pinnasel sõitmiseks mugavamad, sest ei võbele iga teeaugu või kivikese peale.

Kui kallid need on?

Väikelastele mõeldud tõukerattad maksavad mõnikümmend eurot ning tegemist on soodsa võimalusega osta lapsele esimene päris oma sõiduvahend. Taolised tõukerattad ei pruugi olla kuigi vastupidavad, kuid samas kasvab laps neist ka üsna ruttu välja.

Kallimad variandid maksavad mõnisada eurot ning need kestavad ka kauem. Hiljem võib neid nooremale õele-vennale edasi anda.

Kokkuvõttes võib öelda, et tõukeratas sobib sõiduks pea igas vanuses lastele, kes tahavad liikumisest rõõmu tunda. Oluline on, et laps saaks mugavalt käepidemest kinni hoida ning ratas peaks sobima ka lapse oskustega.

Turvalisus ennekõike

Kindlasti tuleb meeles pidada kiivrit, sest turvalisus on alati esikohal! Siinkohal saavad kõik täiskasvanud olla lastele eeskujuks, sest kindlustuse kahjukäsitluse juhi sõnul ei kanna veel üle poolte ratturitest rattaga sõites kiivrit – viide http://www.pealinn.ee/koik-uudised/kindlustaja-ule-poolte-ei-kanna-jalgrattaga-soites-kiivrit-n196379.

Kaup24.ee – telli internetist, säästa aega ja raha!

Copy
Tagasi üles