Bolton: AÜE ranniku sabotaažiaktide taga on peaaegu kindlasti Iraan (2)

Copy
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton 22. mail Connecticuti osariigis USA rannavalve akadeemia lõpuaktusel kõnet pidamas.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton 22. mail Connecticuti osariigis USA rannavalve akadeemia lõpuaktusel kõnet pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton ütles kolmapäeval, et Iraan on peaaegu kindlasti varem mais Araabia Ühendemiraatide rannikul korraldatud sabotaažiaktide taga. 

Nelja laeva, nende seas kaht Saudi Araabia tankerit, ründasid "peaaegu kindlasti Iraani meremiinid", ütles Bolton Abu Dhabis pressikonverentsil. 

USA eksperdid kuuluvad viie riigi uurimisrühma, mis uurib 12. mai rünnakuid, mis kahjustasid nelja laeva Omaani lahes AÜE Fujairah' emiraadi ranniku lähedal. 

Fujairah's asub tähtis Omaani lahe naftaterminal, mis säästab tankereid vajadusest läbida strateegilist Hormuze väina, mida Iraan on korduvalt ähvardanud sulgeda. 

«Washingtonis pole kellelgi kahtlust, kes selle eest vastutust kannab,» ütles USA julgeolekunõunik. «Kes teine võiks seda teie arvates teha? Keegi Nepalist?» küsis ta.

Bolton avalikustas ka, et Saudi Araabia sadamalinnale Yanbule korraldati hiljuti nurjunud rünnak, ja lisas, et kahtlustab selle rünnaku korraldamises samuti Iraani. 

Bolton kohtub enda sõnul Abu Dhabi kroonprintsi šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyani ja oma AÜE ametivenna šeikh Tahnoun bin Zayed al-Nahyaniga aruteluks kahepoolsete suhete ja piirkondlike pingete üle.

«Me oleme mures ja võimalikult valvsad. Me vastame ja konsulteerime meie liitlastega piirkonnas, et arutada, mida järgmisena ette võtta,» sõnas nõunik. 

USA presidendi Donald Trumpi julgeolekunõunik ütles ka, et pole mingit põhjust, miks Iraan ei peaks täitma mitmepoolset tuumalepet, millest Ühendriigid mullu mais lahkusid. «Ainus põhjus seda teha oleks lühendada tuumarelvade hankimise keeluaega,» sõnas ta leppe alusel 15 aastat kehtivate piirangute kohta. 

Bolton lükkas ka kõrvale kriitika erimeelsuste kohta Trumpiga. «Ma olen riikliku julgeoleku nõunik, mitte riikliku julgeoleku otsustaja,» ütles ta. 

USA on tugevdanud mais sõjalist kohalolekut Pärsia lahe piirkonnas vastuseks Iraani agressiivsele tegevusele ja teatas eelmisel nädalal 1500 lisasõduri saatmisest piirkonda. 

Teheran on nimetanud rünnakuid laevadele «ärevust tekitavateks ja kahetsusväärseteks», kuid on hoiatanud välistoimijaid «avantüüride» eest, mis võiksid ohustada merejulgeolekut. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles