Kirjandusmuuseumis saab vaadata fotosid elukaare kahest otsast

Raimu Hanson
Copy
Kaksiknäituse üks osa, milles on Kristen Dobbini fotod.
Kaksiknäituse üks osa, milles on Kristen Dobbini fotod. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi torutöötegijate brigaad koos raskete masinatega jätkas Eesti kirjandusmuuseumi ees Tartus mürarikast tegevust, ei seganud see muuseumi saalis konverentsi «Kultuuriloo puhastel allikatel», mille lõpus avati Kristen Dobbini ja Toomas Volkmanni kaksiknäitus «Elukaare kaks otsa».

Kanada eesti päritolu antropoloog ja fotograaf Kristen Dobbin pildistas 2017. aasta suvel Ontarios tegutseva Jõekääru suvelaagri lapsi ja noori, kes olid tulnud Kanadast, USAst ja Eestist. See on 65 aastat olnud üks Kanada eesti laste keele- ja kultuuriõppe kohti. Ta kajastab värvifotodes suvelaagri traditsioonide püsivust ja laagrielus toimunud muutusi.

Kaksiknäituse osa, milles on Toomas Volkmanni fotod ja tekstid.
Kaksiknäituse osa, milles on Toomas Volkmanni fotod ja tekstid. Foto: Kristjan Teedema

Fotograaf Toomas Volkmann pildistas 2017. aasta septembris 95-100 aasta vanuseid Toronto eestlasi, peamiselt vanadekodu Ehatare elanikke. Näitusel on fotod 16 inimesest koos intervjuude põhjal valminud tekstidega, mis võtavad lühidalt kokku eakate elukogemuse, nõuanded noorematele rahvuskaaslastele ja soovid Eesti Vabariigile 100. aastapäeva puhul. Igast inimesest on kaks ülesvõtet, millest ühel on nägu ja teisel käed.

Möödunud aasta veebruaris avati seesama fotode väljapanek väliseesti muuseumis ehk VEMUs, mis tegutseb Torontos.

Kaksiknäitust «Elukaare kaks otsa» saab kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) vaadata 31. augustini. Seesama väljapanek kuulutab väliseesti näituste festivali algust. Neid on tänavu suvel Tartu ja Tallinna kõrval Rakveres, Võrus, Pärnus ja Valgas.

Linnavalitsuse teatel jääb Vanemuise tänava Pepleri ja Vanemuise 45 vaheline lõik liiklusele suletuks kavakohaselt 21. juunini. Näitust vaatama sõitmiseks tuleb auto parkida muuseumist eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles