Teateid Aafrikast: Musta Mandri kaja kostab üha enam Eestisse

Karin Kaup-Lapõnin
, endine diplomaat ja TalTech'i Ragnar Nurkse instituudi doktorant
Copy
Teist ametiaega alustava Malawi presidendi Peter Mutharika toetajad elavad tema pildiga kleitides ametissevannutamisele kaasa.
Teist ametiaega alustava Malawi presidendi Peter Mutharika toetajad elavad tema pildiga kleitides ametissevannutamisele kaasa. Foto: Xinhua/Scanpix

Aafrika konkurentsivõime on maailma madalaim, kuid majandusareng üks kiiremaid ning nii meelitabki must manner välisinvestoreid. Tee Aafrikasse on leidnud ka Eesti ettevõtjad.

Tihenenud suhete märgiks on läinud nädala e-valitsemise konverents Tallinnas, kus olid kohal IT-ministrid Rwandast ja Mauritiuselt ning Aafrika digitaliseerimist edendava SmartAfrica tegevdirektor, aga ka hiljutine kaubandus-tööstuskoja Aafrika foorum. Eesti ÜRO julgeolekunõukogu kampaania käigus on mitmel puhul Aafrikat väisanud president Kersti Kaljulaid.

​Samas pole Eestil Sahara-taguses Aafrikas saatkondi ega EASi esindusi ning eestlaste tavateadmised Aafrikast pole kuigi ulatuslikud. Meie teadvusesse kipub kontinent jõudma peamiselt siis, kui kuskil lahvatab konflikt. Viimane uudisekünnise ületanud revolutsioonide reas tõmbas läänemaailma pilgud Sudaanile.

Kuus nädalat pärast president Omar al-Bashiri kukutamist sõjaväelise riigipöördega ei ole Sudaanis ikka võimu jagamise kõnelustel edu saavutatud. Läbirääkimised sõjaväelise hunta ja meeleavaldajate vahel on ummikus, kuna pooled ei suuda kokku leppida 11-liikmelise üleminekunõukogu koosseisus, kes peaks vastutama tsiviilvalitsusele ülemineku eest. Üleeile kuulutati välja kahepäevane üldstreik, kohati on peatatud lennuliiklus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles