Kõlvart ja abilinnapead loobusid nõukogu tasust, kuid suurendasid põhipalka

Ege Tamm
, «Radari» toimetaja
Copy
Tallinn, 21.05.2019
Tallinna investeeringuobjektide kevadine ülevaatus.
Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
Tallinn, 21.05.2019 Tallinna investeeringuobjektide kevadine ülevaatus. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Täna teatas Tallinna linnavalitsus, et linnajuhtide palka kergitatakse 6100 euroni kuus ning linnapea ja abilinnapead ei saa enam linnaettevõtetesse ja -sihtasutustesse kuuludes lisatasu. Sama ettepaneku tegi opositsioon linnapea Mihhail Kõlvartile juba mõni nädal tagasi.

Selle tegi Tallinna linnavolikogu reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal. Tõuke selleks sai Michal mai alguses «Radaris» olnud loost, millest ilmnes, et Tallinna Linnatranspordi Aktsiaseltsi (TLT) ligi 50 miljonit väärt hanget 200 gaasibussi ostmiseks ümbritseb korruptsioonikahtlus. Eesti suurimale bussihankele tuli välja vaid kaks bussitootjat, sest hanketingimused olid bussitootjate sõnul suisa «enesetapjalikud».

Pärast saatelõiku esitas Michal arupärimise Tallinna linnapeale Mihhail Kõlvartile linnaettevõtetes ja -sihtasutustes toimuva kohta. Nõukogudesse kuuluvate linnajuhtide lisatasu äravõtmine oli üks nendest. Tänasega on see arvesse võetud.

Kõlvart lubas aga kaaluda veel ühte reformierakondlase ettepanekut. Nimelt kirjutas Michal, et Tallinna linnale kuuluvate äriühingute ja sihtasutuste nõukogude liikmetest vähemalt kolmandik peavad olema linnast sõltumatud ehk inimesed, kes ei tööta linna heaks.

«Praegu on Teie kriteeriumidele vastavaid sõltumatuid isikuid linna äriühingute ja sihtasutuste nõukogudes ca 20 protsenti. Kaalume Teie ettepanekut,» vastas Kõlvart.

Boroditši huvide konflikt kahel toolil

«Radaris» ilmunud lugu bussitootjate poolt korruptsioonihõnguliseks nimetatud TLT bussihankest ajendas Michalit veel üht ettepanekut tegema. Reformierakondlane kirjutas oma arupärimises linnapeale, et linnavolikokku kuuluv Deniss Boroditš  ei tohiks olla on ühtlasi ka TLT juht.

«Endiselt on olukord, kus Linnatranspordi Aktsiaseltsi juht Deniss Boroditš on ühtlasi ka Tallinna linnavolikogu liige ehk üheaegselt nii kontrollija kui kontrollitava rollis, mis loob soodsa pinnase huvide konfliktiks,» kirjutas Michal oma pöördumises.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart vastas, et keelates volikogu liikmel linnaettevõtet juhtida, võib rikkuda tema põhiõiguseid - olla valitud omavalitsuse volikogusse ja valida vabalt töö- või tegevuskohta. «Huvide konflikti vältimise peamiseks mehhanismiks antud olukorras on toimingupiirangud, mis näevad huvide konflikti korral ette isiku taandamise kohustuse otsuse arutamisest ja vastuvõtmisest,» kirjutas Kõlvart oma vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles