Erdoğan tegi USA-le ettepaneku moodustada töörühm S-400 asjus

Copy
S-400-tüüpi Vene õhutõrjesüsteem. 
S-400-tüüpi Vene õhutõrjesüsteem. Foto: Vitali Nevar/Reuters/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan vestles kolmapäeval oma USA ametivenna Donald Trumpiga, korrates ettepanekut luua töörühm arutamaks Ankara otsust osta Vene õhutõrje raketisüsteeme.  

Vene õhutõrjesüsteemide S-400 ostmine USA ekvivalendi Patrioti asemel on pingestanud kahe NATO liitlase suhteid ja toonud kaasa Ühendriikide sanktsiooniähvarduse.

Oma telefonikõnes Trumpile kordas Erdoğan pakkumist moodustada ühine töörühm Türgi plaanide osas S-400 soetada, on öeldud presidendi kantselei avalduses. 

Ettepanek tehti esmalt aprillis, kuid vastust sellele seni ei ole. 

Liidrid leppisid kokku, et kohtuvad juuni lõpus peetava G20 tippkohtumise ajal Jaapanis Osakas. 

Washingtoni hinnangul ohustab Vene õhutõrje kohalolek Lääne kaitsesüsteeme ja seab kahtluse alla Türgi osaluse varghävitajate F-35 programmis, mille tarvis toodab Türgi mõningaid osi.

Kuid Erdoğan on öelnud, et asi on otsustatud, ning Türgi kaitseminister Hülüsi Akar lausus läinud nädalal, et Türgi on juba saatnud personali Venemaale välja õppima. 

Samas kiitis Erdoğan Trumpi otsuse eest tühistada impordimaks Türgi terasele, mis aitab riikidel jõuda kahepoolses kaubavahetuses 75 miljardi dollari tasemeni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles