Lavrov: Balkani ja Venemaa vahele püütakse luua sanitaarkordonit

BNS
Copy
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Viimased sündmused Kosovos Mitrovicës provotseerisid need, kes püüavad luua Balkani ja Venemaa vahele sanitaarkordonit, väitis Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Mis puudutab sündmusi Kosovo Mitrovicës, siis kellele on taoliste provokatsioonide korraldamisest kasu? Taolisi provokatsioone korraldavad need, kes tahavad Balkani riikidest moodustada Venemaa suhtes sanitaarkordoni,» ütles Lavrov kolmapäeval pärast läbirääkimisi Sloveenia välisministri Miro Cerariga.

Tema sõnutsi on vaja selle nimel on vaja tõmmata kõik piirkonna riigid NATO-sse. «Te nägite, kuidas sellele eesmärgile allutati Makedoonia nime muutmise küsimuse lahendamine.»

«Näeme praegu, kuidas praegu üritatakse Serbiat sundida leppima sellega, et Kosovo sõltumatus tuleb vormistada ning ühes sellega avaneb uutele Lääne-Balkani aladele tee NATO-sse,» ütles Lavrov.

Välisminister ütles, et arutas seda küsimust läbirääkimistel Sloveenias.

«Me näeme, et Sloveenia ei toeta selliste sanitaarkordonite loomist. NATO ja Euroopa Liidu liikmena ei poolda Sloveenia lahutusjoonte tekitamist Euroopasse, need on seal selletagi piisavalt sügavad, vaid vastupidi, püüab neist üle saada, arendada kõikide asjast huvitatud riikide jaoks avatud vastastikku kasulikku koostööd,» rõhutas Lavrov.

Lavrov ütles, et Kosovos Mitrovicës juhtunu «on Kosovos vägesid omavate EL-i ja NATO ükskõiksuse tulemus Priština võimude kangekaelse soovimatuse suhtes täita neile esitatud nõudmisi vastavalt ÜRO julgeolekunõukogu otsusele nr 1254 ja EL vahendusel Belgadi ning Priština vahel kokku lepitud kohustusi.»

Lavrov meenutas, et mõni aasta tagasi lepiti kokku luua Kosovo serbia omavalitsuste liidu loomises.

«Igasuguse edenemise puudumine selles küsimuses  näitab Priština võimude tõrksat joont ja laiemas vaates - vabandage kui see kellelegi ei meeldi, - EL-i abitust,» ütles välisminister.

Eriüksused korraldasid teisipäeval võimude sõnul valdavalt serblastega asustatud Põhja-Kosovos operatsiooni salakaubaveo ja organiseeritud kuritegevuse vastu. Serbia viis seetõttu oma piiriäärsed üksused kõrgendatud valmisolekusse. 

Haarangu käigus peeti kinni üks venelasest ÜRO töötaja, kes hiljem vabastati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles