Õunasiidriäädikas tõrjub laualt lauaäädika

Tiit Efert
Copy
„Kolm aastat tagasi kasvatasin omale esimese äädikaema, siis registreerisin ettevõtte ja kääritamine hakkas pihta,” räägib Katrin Sagur.
„Kolm aastat tagasi kasvatasin omale esimese äädikaema, siis registreerisin ettevõtte ja kääritamine hakkas pihta,” räägib Katrin Sagur. Foto: 2 × Tiit Efert

Perefirma valmistab Saaremaal Wöseli kaubamärgi all kvaliteetset õunasiidriäädikat, mis sobib nii marineerimiseks kui ka salatikastmeks. Tegelikult võiks tööstusliku, ülikange ja ebatervisliku lauaäädika toidulaual üldse unustada.

Wöseli sortimendis oli algselt kaks toodet – õunasiidriäädikas ja õunasiidriäädikas meega, hiljuti lisandus kolmas, aroonia-õunasiidriäädikas. „See on hästi sügava värviga ja väga maitsev. Nagu ikka on tegemist pastöriseerimata ja filtreerimata elustootega,” lubab toote autor Katrin Sagur.

Saaremaale tagasi

Katrin on sündinud ja koolis käinud Kuressaares. Pärast keskkonna- ja majandusalase kõrghariduse omandamist Tartus ja Tallinnas tuli ta Saaremaale tagasi, et pakkuda oma lastele turvalist ja rahulikku elukeskkonda.

Äädikategemiseni jõudis ta katsetuste kaudu. Ta alustas köögis veinide ja siidrite valmistamisega. Lihtsalt katsetamise pärast tegi ta kuus aastat tagasi oma esimese äädika. „Tookord tegin hoopis teistmoodi, kui tänaste teadmiste juures teeksin, aga tulemuseks oli õunasiidriäädikas,” kirjeldab Katrin.

Kui elukaaslane Taavi Sepp tegi kööginurgas vinget lõhna eritanud tünni kohta märkuse, villis Katrin äädika pudelitesse ja sinna jäid need seisma mitmeks aastaks. Siis hakkas aga üks Taavi sõber tervise turgutamiseks õunaäädikat kasutama ja Taavilgi tekkis selle vastu huvi. Katrin pakkus enda tehtud äädikat. Nii läks pall veerema.

„Kolm aastat tagasi kasvatasin omale esimese äädika­ema, siis registreerisin ettevõtte ja kääritamine hakkas pihta,” räägib Katrin. Äädikaema on äädikhappebakterite kogum, mis näeb välja nagu pudelipõhja kogunenud sade, kuid see on just kvaliteedi näitaja, sest annab äädikale selle kasulikud omadused.

Nüüd seisavad äädikatünnid Taavi isa suvilas Saaremaal Lahekülas. Aktiivne töö algab sügisel, kui õunad küpsevad. Äädikas valmib vähemalt kaheksa kuud. Katrin on mõelnud ka väikese tööstuse peale, kuid seda tulevikus, kui plaanid on päris selged.

Leader-programmi kaasabil ja koostöös reklaamiagentuuriga AD Angels töötati oma õunasiidriäädikale välja kaubamärk Wösel. „Teadsime, et tahame etiketil kasutada musta värvi ja ka nime osas oli soov olemas,” räägib Katrin. „Öselit (Saarema nimi muinas- ja keskajal) teavad Saaremaal kõik, aga W-täht sobis sinna ette justkui valatult. W esindab ingliskeelseid sõnu wise (nutikas), wisdom (elutarkus), world (maailm)” põhjendab Kat­rin. Tema sõnul räägivad paljud nende kliendid juba Wöseli, mitte Wöseli poolt toodetud õunasiidriäädika kasutamisest. See on suur tunnustus, kui toote sünonüümiks on kaubamärgi nimi.

Kõige alus on kvaliteetne õunamahl

Ainus koostisosa, millest Kat­rin siidrit valmistab, on naturaalne toormahl, ta ei lisa suhkrut ega vett. Wöseli õunasiidriäädika looduslik happesus jääb 3–4 protsendi kanti. Kui lisada siidri kääritamisel suhkrut, oleks äädikhappesisaldus suurem. Seda Katrin siiski teha ei kavatse. Küll on aga sortimendis õunasiidriäädikas meega. See ei ole magus, meemaitseline, vaid on kääritatud meega. Nagu meeõlled.

Selle aasta uus äädikas on aroonia-õunasiidriäädikas, mis on kääritatud 30 protsendist aroonia- ja 70 protsendist õunamahlast. Kõik kolm äädikat sobivad Kat­rini sõnul salatite ja toitude maitsestamiseks. Samas passib klassikaline õunasiidriäädikas paremini tervisejookide maitsestamiseks ja meega äädikas marinaadidesse.

Partiide kaupa võib äädika maitse erineda, mis on käsitöötoote puhul normaalne, nagu on isesugune veini iga aastakäik. Eri aastakäikude võrdlust peetakse põnevaks ja üksikutest järelejäänud pudelitest saavad rariteedid. Nii võiks olla ka äädikatega. „Käsitöötoote suhtes ei saa nõuda, et kõik partiid maitsegu ühtemoodi,” sõnab Katrin. Samas ei saa erinevus olla väga suur, see saab põhineda üksnes nüanssidel, mille gurmaan ära tunneb.

Õunad, millest mahl pressitakse, on enamasti pärit Pöide kandi õunakasvataja Jaani-Enno maheaiast. Mesi on Aadama mesindustalust Võhmalt, samuti Saaremaalt. „Tõeliselt hea mesi on, soovitan kõigile, sest selles piirkonnas puudub intensiivne põllumajandus ja mesi on täiesti puhas,” ütleb Katrin.

Praegu kannavad Wöseli äädikad märki „Saaremaa ehtne toode”. Mõeldakse ka ekspordi peale, käivad läbirääkimised Soomega. Eesmärk on olla kvaliteetne käsitöötootja, mitte hulgitootja ja hulgitootjatega hinna pärast võistlema ei hakata.

Tervisejoogina tarbi targalt

Õunasiidriäädikat tarvitatakse ka kui terviseparandajat. Väidetavalt aitab äädikhape toitu maos paremini lagundada, kiirendades ainevahetust ja soodustades imenduvust. Lisaks on äädikal antiseptiline toime. Õunasiidriäädikale on läbi aegade omistatud palju kasulikke omadusi. Kõige olulisem on vast see, et see muudab keha aluselisemaks, aidates hoida ideaalset pH-d, mis ongi tihtipeale hea tervise alus.

Kindlasti peaksid äädikajoomisega ettevaatlikud olema need, kel on mao ülihappesus või haavandid seedetraktis. Mao ülihappesusega seoses on neil olnud huvitavaid juhtumeid, kus klient on arvanud, et tal on ülihappeline magu, kuid hiljem on selgunud, et tegelikult on asi vastupidi ja äädika tarbimine on just kasuks tulnud. Tundliku mao korral tasub enne tervisejoogi joomist midagi süüa.

Ainus koostisosa, millest Katrin siidrit valmistab, on naturaalne toormahl, ta ei lisa suhkrut ega vett.

Wöseli äädikas on õnneks leebe ja oht sellega endale liiga teha on väike. „Seni pole me üheltki kliendilt saanud tagasisidet, et toode ei sobi või hakkab mao peale,” nendib Kat­rin. Üks-kaks supilusikatäit klaasi vee kohta on paras kogus tervisejoogi valmistamiseks. Samas võib äädikat tarbida ka toidu sees, näiteks salatikastmes.

Wöseli tooted on saadaval Saaremaal kohalikes poodides, Maarahva poodides ja Rimi Talu Toidab osakondades üle Eesti. Samuti Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailmas ning Pärnus Taluturu poodides. Suur rõõm on tõdeda, et juunikuust leiab Wöseli äädikad Tallinna, Tartu ja Kuressaare Selverite gurmeeletilt.

Käiakse ka messidel ja laatadel, kus saab klientidega vahetult suhelda. Seal on Katrin kuulnud imestamist, et miks ta äädikat valmistab, kui iga siider läheb ise äädikaks. Teatud mõttes jah, kuid nii lihtne see siiski pole.

Äädika valmistamine on Katrini sõnul põnev. Loomulikult ei taha ta üksikasjadest rääkida, aga ta teab, kuidas vältida seda, et äädikas omandab atsetooni maitse või lõhna. Äädikal on huvitav see, et tootel ei ole säilivuse lõppu. „Kui korgi vahelt ära ei hinga, siis ei juhtu midagi,” sõnab Katrin.

„Toidus on oluline hapu maitse ja hape, kindlasti nuputame veel midagi välja. Tuleb uusi tooteid, mille üks komponent on õunasiidriäädikas,” lubab Katrin. Ta on omavalmistatud äädikas marineerinud nii kõrvitsat, kurki, redist kui ka räime ja tulemus on saanud hea. Väga hästi sobib süldi peale niristada õunasiidriäädikat, mitte tavalist tööstusliku lauaäädika lahust. Ettevõtte kodulehelt leiab palju huvitavaid salatite, kastmete, praadide, magustoitude, marinaadide ja tervisejookide retsepte.

Maitseb metsikult hästi

Peekonisse mähitud spargli- ja põdrakanepivõrsed vutimunadega. Maitsestatud naadi, kuusevõrsete ja Wöseli õunasiidriäädika vinegretiga.
Vinegrett:
väike peotäis naati
10 kuusevõrset
4 sl külmpressitud oliiviõli
3 sl Wöseli õunasiidriäädikat meega
soola
Uhmerda kuusevõrsed ja naat soolaga püreeks. Lisa õli ja äädikas. Sega kõik korralikult läbi, kontrolli maitset. Vajadusel lisa äädikat.
Retsepti koostaja Kristina Efert

Peekonisse mähitud spargli- ja põdrakanepivõrsed vutimunadega. FOTO:
Peekonisse mähitud spargli- ja põdrakanepivõrsed vutimunadega. FOTO: Foto: Tiit Efert
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles