Paapua Uus-Guinea peaministriks sai James Marape

Copy
Peter O'Neill ja James Marape.
Peter O'Neill ja James Marape. Foto: CHRISTOPHER HAWKINS / AFP

Paapua Uus-Guinea seadusandjad valisid neljapäeval ülekaaluka enamusega uueks peaministriks James Marape, teatas parlamendi esimees Job Pomat.

Endine rahandusminister Marape sai hääletamisel 101 poolt- ja vaid kaheksa vastuhäält.

Paapua Uus-Guinea peaminister Peter O'Neill lahkus kolmapäeval kuid kestnud poliitilise kriisi järel ametist. Umbusaldushääletusega silmitsi seisev O'Neill ütles, et otsustas tagasi astuda riigi poliitilise stabiilsuse jätkumise huvides ning lisas, et riigil on vaja «majanduslikku usaldusväärsust ja sotsiaalset ühtsust».

Alates 2011. aastast võimul olnud O´Neill teatas tagasiastumise kavatsusest juba pühapäeval ja ütles, et annab valitsuse juhtimise üle kahekordsele ekspeaministrile Julius Chanile. Teisipäeval peatas ta aga väljakuulutatud tagasiastumise ja pöördus ülemkohtu poole, et takistada umbusaldushääletuse läbiviimist, süvendades sellega veelgi poliitilist kriisi riigis.

O'Neill oli umbusaldushääletusega silmitsi juba 16. mail, kuid tal õnnestus seda vältida, katkestades parlamendi istungjärgu 28. maini.

O'Neill sattus surve alla pärast 13 miljardi dollari suuruse veeldatud maagasi (LNG) leppe allkirjastamist Prantsuse energiahiiu Totali ning USA ettevõtte Exxon Mobil Corporationiga. Projekt kahekordistaks Paapua Uus-Guinea gaasieksporti. 

Lepe vihastas mõjuvõimsaid piirkondlikke ja hõimujuhte, kellele tundus, et nemad ei saa sellest õiglast osa.

Esimesena astus protestiks tagasi Hela provintsist pärit rahandusminister Marape, kelle sõnul ei taga projekt piisavalt kasu kohalikele elanikele ja firmadele.  

Tema eeskujule järgnes veel mitu ministrit.

Kümne aasta eest sõlmitud samalaadne leping ei toonud rahvale rikkust. Paapua Uus-Guineas on endiselt elekter vaid 13 protsendil elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles