Assange toimetati tõsiste tervisemuredega vanglahaiglasse

Copy
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

WikiLeaksi asutaja Julian Assange toimetati Belmarshi vangla haiglaosakonda, teatas organisatsioon eile.

«Härra Assange`i tervis on märkimisväärselt halvenenud juba seitse aastat Ecuadori saatkonnas veedetud ajaga, kus tingimused ei vastanud esmastele inimõigusnõuetele,» teatas WikiLeaks avalduses.

«Seitsme Belmarshis veedetud nädala jooksul on tema tervis jätkanud halvenemist ja ta on kõvasti kaalu kaotanud. Vanglaametnike otsus ta haiglaosakonda paigutada kõneleb enda eest,» lisati avalduses.

Täna oleks Assange pidanud osalema videosilla vahendusel kuulamisel seoses väljaandmisnõuetega Ameerika Ühendriikidele.

Assange`i ähvardab väljaandmine Ameerika Ühendriikidele, kus teda süüdistatakse vandenõus tungida kaitseministeeriumi arvutisse ning spionaažiakti alusel võib WikiLeaksi asutajat oodata 17 erinevat karistust.

Pikem kohtuistung väljaandmise üle toimub 12. juunil, ütles kohtunik Emma Arbuthnot ning see võib mugavuse mõttes toimuda Belmarshi vangla lähistel asuvas kohtus. 

Jaanuaris Assange`i külastanud Austraalia jurist ja WikiLeaksi nõunik Greg Barns sõnas, et aasta alguses kannatas Assange kroonilist valu ühes käes ja vajas hambaravi. Barns lisas, et Assange`i tervis on sellest ajast halvenenud.

Assange`i kaitseadvokaat teatas teisipäeval, et Rootsi kohus ei rahuldanud palvet lükata edasi kavandatud kuulamist seoses käimasoleva juurdlusega, milles Assange`i süüdistatakse vägistamises. Assange peaks ilmuma kuulamisele 3. juunil.

WikiLeaks mõistis kohtu otsuse hukka. Assange`i kaitseadvokaadi Per Samuelsoni sõnul ei võimalda Assange`i tervislik seisund temaga tavapäraselt suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles