Aastapreemia laureaat Ülo Valk edendab Eesti folkloristikat laias maailmas

Raimu Hanson
Copy
Ülo Valk
Ülo Valk Foto: Margus Ansu

Eesti folkloristika tänavuse aastapreemia vääriliseks tunnistatud Ülo Valk (56) on tema esiletõstjate sõnul paistnud silma eelkõige teadustöö rahvusvahelisuse, rajataguste teadlastega ühenduse loomise ja hoidmise ning teaduskorraldusliku tegevusega. Ta sai preemia kätte eile kirjandusmuuseumis akadeemilise rahvaluule seltsi aastakoosolekul.

Koosolekul oli juttu ka Ülo Valgu sellisest suurest panusest folkloristikasse, mis on avaldunud tema uurimustena. Need on ilmunud Eestis, Saksamaal ja Rootsis ning ingliskeelses mainekas Palgrave Macmillani kirjastuse teaduslikus kogumikus.

Usundi uurija

Ta on ka ise mitme Eestis ja ühe Soomes ilmunud teadusväljaande koostaja, toimetaja või kaasautor. Kõige selle kõrval töötas ta 2018. aasta lõpuni Tartu ülikooli kultuuriteaduste instituudi juhatajana ning on praegu eesti ja võrdleva rahvaluule osakonna juhataja.

Professor Valk on pühendunud usundi uurimisele. Eriti kaua on ta uurinud sellist teemat nagu demonoloogia ja usundilised jutud, kusjuures eesti usundipärimuse kõrval on ta vaadelnud Kirde-India usundilisi jutte ja nendega haakuvaid rituaale.

Oma artiklites, mis ilmusid möödunud aastal, kajastab ta kuradikujutelmasid 19. sajandi Eestis, kummitusjutte haiglapärimuses ja huumorit usundilistes juttudes.

Ülo Valgu kõrval olid sel aastal esitatud aastapreemia saamiseks ka Ingrid Rüütel ja Piret Voolaid. Rahvaluule seltsi teatel oli kõigi kandidaatide teadustegevus eelmisel aastal mitmekülgne ja viljakas.

Kolm esitlust

Preemia väljakuulutamisele eelnes sama preemia mullu saanud Anu Korbi ettekanne «Siberi eestlased Eestis: paigaseosed ja võrgustikud». Ta rääkis Siberisse väljarännanud eestlaste järeltulijaist Eestis ning nende võimalustest väärtustada ja kinnitada oma paigasidemeid sotsiaalsete suhetega.

Esitlusele tulid Mall Hiiemäe «Väike loomaraamat rahvapärimusest», Ingrid Rüütli kahest CDst ja tekstivihikust koosnev komplekt «Virumaa rahvalaule ja pillilugusid» ning Reet Hiiemäe koolipärimust koondav tekstikogumik «Eesti õpilaste üleloomulikud kogemused».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles