Riia uueks linnapeaks valiti erukolonel Dainis Turlais

Copy
Riia uus linnapea Dainis Turlais.
Riia uus linnapea Dainis Turlais. Foto: LETA/Scanpix

Riia linna volikogu valis eile õhtul erakorralisel istungil uueks linnapeaks erakonna Au Teenida Riiat eruohvitserist saadiku Dainis Turlaisi. 

Teisi kandidaate üles ei seatud. Turlaisi poolt hääletas 32 võimukoalitsiooni liiget, 23 opositsioonisaadikut hääletamises ei osalenud. 

Saadikud küsitlesid Turlaisi kuus tundi, koos vaheaegade ja aruteluga kestsid meerivalimised üheksa tundi. 

Opositsioon väljendas arvamust, et linnapea väljavahetamine ei muuda olukorda omavalitsuses ning alanud on «koalitsiooni loojang». Nende hinnangul ei suuda Turlais peatada korruptsiooni linnavalitsuses. 

Turlais juhtis varem volikogu julgeoleku-, korra- ja korruptsiooniennetamise komisjoni. 

«Mul on oma elus palju asju, sealhulgas sõjatingimustes, olnud palju lihtsam teha, kui asuda täna Riia volikogu juhtima,» lausus Turlais pärast valimist, lubades usaldust õigustada. 

Euroopa Parlamenti valitud endine linnapea Nils Ušakovs erakonnast Koosmeel ütles hüvastijätukõnes, et Riia linnapeaks olemine oli tema jaoks suur au. 

Läti keskkonna- ja regionaalarenguminister Juris Pūce tagandas aprilli algul Ušakovsi ühistranspordiettevõttega Rīgas Satiksme seotud korruptsiooniskandaali tõttu. Ušakovs lubas otsuse edasi kaevata, nimetades tagandamist seadusvastaseks ning toodud argumente mitteprofessionaalseks.

Üleeile astus Ušakovs ise ametlikult tagasi.

Sageli erakonda vahetanud 68-aastane erukolonel Turlais on olnud kaitseväe juhataja ja siseminister. Tema tuludeklaratsiooni kohaselt sai ta mullu lisaks linnavalitsusest palgana teenitud 34 175 eurole ka 8490 euro ulatuses Vene sõjaväepensioni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles