Trump karistab Mehhikot illegaalse migratsiooni eest tariifidega (1)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

Washington kehtestab alates 10. juunist kõigile Mehhiko kaupadele viieprotsendise imporditariifi, mis kehtib seni, kuni ebaseaduslikud migrandid läbi selle riigi Ameerika Ühendriikidesse tulevad, ütles eile USA president Donald Trump. 

«Tariif tõuseb järkjärgult, kuni illegaalse sisserände probleem on lahendatud, siis tühistatakse ka tariifid,» kirjutas ta Twitteris. 

Valge Maja sõnul tõusevad tariifid 1. juulist 10 protsendini ning sealt edasi iga kuu viie protsendi võrra kuni 25 protsendini 1. oktoobril. 

«Tariifid jäävad alaliselt 25 protsendi tasemele, kui ja kuni Mehhiko oluliselt ei kärbi läbi selle territooriumi liikuvate välismaalaste sissevoolu,» on öeldud avalduses. 

«Kui rändekriis Mehhiko tõhusate sammude läbi meie hinnangul leeveneb, siis tariifid tühistatakse,» lisas Valge Maja.

Teade tuli samal päeval, kui Trump käivitas uue Mehhiko ja Kanadaga sõlmitud Põhja-Ameerika kaubandusleppe USMCA ratifitseerimise protsessi. Nüüd näib lepe olevat tõsises ohus. 

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador.
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador. Foto: REUTERES/Scanpix

Mehhiko nimetas USA otsust katastroofiliseks. «Kui ähvardus ellu viiakse, saab see olema äärmiselt tõsine,» ütles välisministri abi Põhja-Ameerika küsimustes Jesus Seade. «Selle kehtestamise korral peame vastama jõuliselt,» märkis ta pressikonverentsil. 

Vastuse Trumpile edastas ka Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador, kes kinnitas USA ametivennale saadetud kirjas, et ei tahab vastuseisu asemel dialoogi.

Trumpi teadaanne tuli päev pärast seda, kui USA piirivalvurid tabasid Texase osariigis El Pasos seni suurima rühma migrante, kokku 1036 inimest.

Ciudad Juarezest teele asunud rühm ületas kolmapäeva varahommikul Rio Grande jõe, andes järjekordselt tunnistust probleemist, mida Trumpi administratsioonil pole õnnestunud kontrolli alla saada. 

USA piirivalvurid tabasid El Pasos üle tuhande migrandi.
USA piirivalvurid tabasid El Pasos üle tuhande migrandi. Foto: / AP / Scanpix

Viimasel ajal on USAsse pürgivate migrantide hulk kasvanud 100 000-ni kuus. 

Tegemist on enamasti Kesk-Ameerikast vaesuse ja vägivalla eest põgenevate inimestega, kes Ühendriikide pinnale jõudes taotlevad asüüli. 

«Mehhiko passiivne koostöö seda massiivset sissetungi lubades kujutab endast eriolukorda ning erakordset ohtu Ühendriikide julgeolekule ja majandusele,» on öeldud Valge Maja avalduses. 

«Mehhikol on väga ranged rändeseadused ning nad saaksid kergesti peatada migrantide voo, saates nad muu hulgas tagasi kodumaale. Lisaks võiks Mehhiko kiiresti ja kergelt takistada illegaalidel saabumast riiki lõunapiiri kaudu Guatemalast.»

Samas käivitas Valge Maja eile kongressi teavitades uue USA-Mehhiko-Kanada kaubandusleppe ratifitseerimise protsessi, mis tähendab, et Trump võib esitada eelnõu seadusandjatele heakskiitmiseks 30 päeva pärast. 

Kanada peaministriga Justin Trudeauga kohtunud USA asepresident Mike Pence ütles, et Valge Maja teavitas eile kongressi, saates sinna vastava avalduse ja leppe praeguse lõpliku teksti.

Samm tähendab, et Trump võib esitada leppe eelnõu seadusandjatele heakskiitmiseks 30 päeva pärast.

Eile esitasid kaubandusleppe oma parlamendile ka Kanada ja Mehhiko liidrid.

Pence kiitis leppest USA töölistele ja farmeritele tõusvat kasu ning kinnitas, et Trumpi administratsioon soovib leppe suvel ratifitseerida. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles