Trump alustas Põhja-Ameerika kaubandusleppe ratifitseerimisega

BNS
Copy
USA prresident Donald Trump.
USA prresident Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

USA president Donald Trump alustas neljapäeval uue Põhja-Ameerika kaubandusleppe ratifitseerimise protsessi, kuigi demokraadid peavad seda enneaegseks, ütles neljapäeval esindajatekoja liider.

Kanada peaministriga Justin Trudeauga kohtunud USA asepresident Mike Pence ütles, et Valge Maja teavitas neljapäeval kongressi, saates sinna vastava avalduse ja leppe praeguse lõpliku teksti.

Samm tähendab, et Trump võib esitada leppe eelnõu seadusandjatele heakskiitmiseks 30 päeva pärast.

Neljapäeval esitasid kaubandusleppe oma parlamendile ka Kanada ja Mehhiko liidrid.

Pence kiitis leppest USA töölistele ja farmeritele tõusvat kasu ning kinnitas, et Trumpi administratsioon soovib leppe suvel ratifitseerida. 

Esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi aga kritiseeris otsust. 

See «ei ole positiivne, sest annab märku, et administratsioonil ei ole piisavalt teadmisi kaubandusleppe heakskiitmise poliitikast ja protsessist,» märkis ta oma avalduses.

USA, Mehhiko ja Kanada allkirjastasid mullu novembris USMCA lepingu, mis asendab 25 aastat vana Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepet NAFTA.

Demokraatide sõnul on nad viimastel nädalatel tegelnud muredega, mis puudutavad töötajate õigusi Mehhikos, ning teisi küsimusi, kuid pole veel konsensusele jõudnud.

«Me oleme teele jah poole, kuid see peab olema tee, mis annab positiivse tulemuse Ameerika töölistele ja farmeritele,» on öeldud Pelosi avalduses. 

Trumpi samm ratifitseerimise käivitamiseks tuli «enne, kui olime jõudnud lõpetada töö USA kaubandusesindaja (Robert) Lightizeriga tagamaks USMCA kasu Ameerika töölistele ja farmeritele,» lisas spiiker. 

Leppe saatus ei ole esialgu siiski selge, sest Valge Maja teatas neljapäeval otsusest kehtestada 10. juunist Mehhiko kaupadele viieprotsendine imporditariif, mis tõuseb iga kuu viie protsendi võrra ja jääb 25 protsendi tasemele, kuni Mehhiko ei astu otsustavaid samme illegaalse migratsiooni vastu. 

Mehhiko on lubanud otsuse teostumise korral jõulist vastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles