Modi avaldas India uue valitsuse koosseisu, Shah sai siseministriks

Copy
India peaminister Narendra Modi (paremal) ja tema hindurahvusliku Bharatiya Janata Partei (BJP) president Amit Shah (vasakul) 26. mail Ahmadabadis.
India peaminister Narendra Modi (paremal) ja tema hindurahvusliku Bharatiya Janata Partei (BJP) president Amit Shah (vasakul) 26. mail Ahmadabadis. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

India peaminister Narendra Modi avalikustas reedel oma uue valitsuse koosseisu, tähtsaima vangerdusena nimetas ta oma usaldusisiku Amit Shah siseministriks. 

Senise kaitseministri Nirmala Sithamarani määras Modi rahandusministriks valitsusest lahkunud Arun Jaitley asemel ja välisministriks sai karjääridiplomaat Subrahmanyam Jaishankar. 

Kõiki kolme sammu peetakse üllatavaks. 

Shah on Modi hindurahvusliku Bharatiya Janata Partei (BJP) president ja ei ole kunagi ministrina töötanud. Ministrikohaga tunnustatakse tema teeneid BJP suurvõidu saavutamises aprillis ja mais peetud valimistel. 

BJP saavutas valimistel parlamendis 303 saadikukohaga absoluutse enamuse ja edestas mäekõrguselt opositsioonilist Kongressiparteid, mis sai vaid 52 kohta. 

Shah peab nüüdsest peale hakkama ellu viima Modi rahvuslikku päevakorda julgeoleku ning immigratsiooni alal ja teistes tähtsates riigielu küsimustes. 

Modi vahetas oma eelmise valitsuse koosseisust välja umbes kolmkümmend ministrit ja aseministrit ja tõi uude valitsusse palju esmakordselt parlamenti valitud poliitikuid.

Hiina eksperdi Jaishankari välisministriks määramine võib olla märk sellest, et peaminister tahab asetada suurema rõhu keerulisele diplomaatiale naaberriikidega. 

Jaishankar oli erruminekuni eelmisel aastal välisministeeriumi kõrgeim ametnik ning ta on olnud viimasel viiel aastal Modi mõjukas nõuandja diplomaatilistes küsimustes. 

Neljapäeval andsid India presidendipalees ametivande 24 valitsuskabinetti kuuluvat ministrit ja rohkem kui 30 aseministrit. 

Modi on peaminister alates 2014. aasta maist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles