Bonn: džässi­rütmides Beethoveni juubelile vastu

, Klassikaraadio vastutav toimetaja
Copy
Bonni peaväljakule on pandud välja kümneid, kui mitte sadu Beethoveni kujusid, mida igaüks võib otse skulptorilt endale 300 euro eest soetada.
Bonni peaväljakule on pandud välja kümneid, kui mitte sadu Beethoveni kujusid, mida igaüks võib otse skulptorilt endale 300 euro eest soetada. Foto: Harri Uusitorppa

Beethoveni kohalolu on ilmne igal tänavanurgal. Linna peaväljakule on pandud välja kümneid, kui mitte sadu Beethoveni kujusid, mida igaüks võib otse skulptorilt endale 300 euro eest soetada. Kuldsed ja rohekad Beethovenid tekitavad linnarahva ja turistide seas tõenäoliselt omajagu elevust. Beethoveni nägu vaatab vastu isegi valgusfoorist.

Helilooja kodumuuseumis saab vaadata originaalpartituure, tema pildid ehivad restoranide seinu. Ludwig van on kindlasti Bonni olulisim kaubamärk, millega suudavad võistelda ehk vaid maailmakuulsad Haribo kummikommid. Samas jääb mulje, et kõigest hoolimata ei seosta tavateadvus Beethovenit ja Bonni niisama kergesti kui näiteks Salzburgi ja Mozartit.

Kui näiteks Bachi on naljatamisi peetud maailma esimeseks džässmuusikuks, siis Beethoveni seosed džässimprovisatsiooniga on kaudsemad. Džässilinnana ei ole Bonn kindlasti tuntud, kuigi oma festivali korraldatakse seal juba kümnendat aastat. Jazzkaare kõrval on Jazzfest Bonn muidugi poisike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles