Vene õigeusu kirik: inimesed avaldagu kiriku asemel meelt sekspoodide vastu (3)

Copy
Üks sotsiaalmeedia naljaportaal ennustab, et Jekaterinburg on 2030. aastaks täielikult kaetud õigeusu kirikutega. Pilt tugineb Vene õigeusu kiriku patriarhi Kirilli sõnadele, mille kohaselt avatakse iga päev kolm uut kirikut.
Üks sotsiaalmeedia naljaportaal ennustab, et Jekaterinburg on 2030. aastaks täielikult kaetud õigeusu kirikutega. Pilt tugineb Vene õigeusu kiriku patriarhi Kirilli sõnadele, mille kohaselt avatakse iga päev kolm uut kirikut. Foto: twitter

Venemaa õigeusu kiriku patriarhi Kirilli pressiesindaja ütles Jekaterinburgi ehitatava kiriku vastu protestivatele inimestele, et kiriku ehitamise asemel võiks vastu olla hoopis õllebaaride ja sekspoodide avamisele. 

Venemaa uudisteagentuuri Interfax andmetel ütles õigeusu kiriku pressiesindaja, et kirikud on paremad kui sekspoed.

Patriarh Kirill. 
Patriarh Kirill. Foto: Valery Sharifulin / Valery Sharifulin/TASS / Scanpix

«Milline tervemõistuslik ja adekvaatses moraalses seisus inimene on vastu kiriku ehitamisele? Miks me ei kuule neid inimesi protestimas õllepoodide või täiskasvanute seksipoodide vastu?,» esitas patriarh Kirilli pressiesindaja preester Aleksandr Volkov meediale küsimuse. «Neid on avatud nii palju, et vahel jääb tunne, et meie riigis muud ei tehtagi, kui käiakse sekspoodides.»

Uudisteportaali RFE/RL andmetel on pärast Nõukogude Liidu lagunemist Venemaal avatud palju nii kirikuid kui seksipoode, aga alates 2000. aastatest on täiskasvanutele suunatud kauplusi avatud siiski vähem, kui ehitatud juurde uusi pühakodasid.

Volkov lisas, et kirikud ei ole oma olemuselt hävitava loomuga.

«Kirikus ei suitsetata, kirikus ei müüda õlut. Vastupidi, kirikud aitavad alkoholi- ja uimastisõltlasi, kodutuid, suuri perekondi, noori inimesi ja lapsi,» sõnas preester. 

Pressiesindaja meenutas, et Venemaal on alati ehitatud kirikuid rohelistesse paikadesse ja kunagi pole see tähendanud, et seal ei võiks seepärast jalutada.

Vahel jääb tunne, et meie riigis muud ei tehtagi, kui käiakse sekspoodides.

Alates mai keskpaigast on Jekaterinburgi elanikud protestinud linna plaani vastu ehitada ühele vähestele linna rohealadest uus õigeusu kirik. Meeleavalduste käigus on politsei vahistanud 29 inimest. 

Õigeusu kiriku sõnul peavad nad ehitama uusi kirikuid, et asendada Nõukogude perioodil hävitatud pühakojad. Kirik, mille vastu linnas praegu protestitakse, oleks replika 1930. aastal lammutatud katedraalile. Kirik peaks valmima 2023. aastal Jekaterinburgi linna 300. aastapäevaks.

«Aastaid ateismi tingimustes elanud inimesed mõistavad, et ilma jumalata pole miski võimalik,» ütles patriarh Kirill hiljuti kirikute ehitamist õigustades. «Meie tehnoloogiliselt arenenud ühiskond vajab kohti, kus inimene saab end tunda jumalale lähedal.»

Eelmisel nädalal Prantsusmaal Strasbourgis uue õigeusu kiriku avanud patriarh Kirill ütles avamistseremoonial, et iga päev avatakse kolm uut õigeusu kirikut.

«Me ehitame kolm pühakoda päevas. Ma ei eksi. Iga 24 jooksul ehitatakse kolm. See teeb 30 000 kirikut 10 aasta jooksul,» vahendas uudisteagentuur Interfax patriarhi sõnu.

Sellele väljaütlemisele on sotsiaalmeedias vastatud väga humoorikalt. Näiteks pakub üks Twitteri kasutaja, et Jekaterinburg näeb 2030. aastal välja selline:

Üks Twitteri kasutaja aga tõdes, et iga päev avatakse Venemaal kolm uut õigeusu kirikut ja samal ajal suletakse iga päev üks haigla.

«Sellise tempoga oleme 2024. aastaks samal tasemel nagu 1913. aastal,» kirjutas ta. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles