KOHALIK VAADE. Liberaalide edu paiskas Ungaris poliitilise kaardipaki segi (4)

Viktória Serdült
, ajakirjanik, Budapest
Copy
Liberaalse partei Momentum nimekirja kaks esimest kandidaati Katalin Cseh (vasakul) ja Anna Júlia Donáth olid valimispeol mõlemad võrdselt üllatunud Brüsselise pääsemisest. Veel eurovalimiste päeva hommikul oli nende unistuste stsenaarium napilt viie protsendi künnise ületamine, kuid lõpuks said nad peaaegu kümnendiku valijate hääled. 
Liberaalse partei Momentum nimekirja kaks esimest kandidaati Katalin Cseh (vasakul) ja Anna Júlia Donáth olid valimispeol mõlemad võrdselt üllatunud Brüsselise pääsemisest. Veel eurovalimiste päeva hommikul oli nende unistuste stsenaarium napilt viie protsendi künnise ületamine, kuid lõpuks said nad peaaegu kümnendiku valijate hääled. Foto: Tibor Illyes/Ap/Scanpix

Laual oli ülekülluses šampanjat ja veini ning esmapilgul võis sellest nüüd varsti nädalatagusest peost Budapestis jääda mulje, et tegu oli tudengite ühikaprallega. Peopaik, kunagine ELTE ülikooli inglise keele osakonna üliõpilaskohvik oli täis tähistavaid alla 30-aastaseid inimesi, kuid tegu polnud kellegi sünnipäevaga. Käimas oli erakonna Momentum ametlik valimispidu

Väike liberaalne partei asutati alles paar aastat tagasi ühes räämas keldris Ungari pealinna peokvartali lähikonnas. Läinud pühapäeva öösel oli neil igati põhjust tähistada. Kõigi üllatuseks sai Momentum Euroopa Parlamendi valimistel kümme protsenti häältest ning saadab nüüd Brüsselisse kaks oma esindajat.

Pole liialdus öelda, et isegi mitte kandidaadid ise ei oodanud sedavõrd suurt edu. Veel läinud pühapäeva hommikul olid nad ärganud vaid õhkõrna lootusega ületada viie protsendi künnis ning ootamatult pakivad nüüd kohvreid Euroopa pealinna kolimiseks.

«Ma tegin ikka täiesti null ettevalmistust,» tunnistas 32-aastane Anna Júlia Donáth ajakirjanikele, kui oli selge, et tema teine koht partei nimekirjas tagas pileti Brüsselisse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles