Trump: Mehhiko peab riigi narkokartellidelt tagasi võtma

Copy
Narkootikumid. Foto on illustreeriv.
Narkootikumid. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Mehhikol on aeg võtta oma riik uimastikaubitsejate käest tagasi, ütles USA president Donald Trump. 

Riigipea sõnul aitavad neljapäeval välja kuulutatud USA sanktsioonid Mehhiko vastu pidurdada ka uimastite liikumist Ühendriikidesse. 

Washington kehtestab alates 10. juunist kõigile Mehhiko kaupadele viieprotsendise imporditariifi, mis kehtib seni, kuni ebaseaduslikud migrandid läbi selle riigi USAsse tulevad. Valge Maja sõnul tõusevad tariifid 1. juulist 10 protsendini ning sealt edasi iga kuu viie protsendi võrra kuni 25 protsendini 1. oktoobril.

Kui rändekriis Mehhiko tõhusate sammude läbi meie hinnangul leeveneb, siis tariifid tühistatakse, teatas Valge Maja.

«Mehhiko peab oma riigi tagasi võtma narkoparunitelt ja -kartellidelt. Tariif puudutab sama palju uimastite kui ebaseaduslike migrantide takistamist!» ütles Trump Twitteris. «90 protsenti USA-sse saabuvatest uimastitest tuli läbi Mehhiko ja meie lõunapiiri. 80 000 inimest suri eelmisel aastal, 1 000 000 on (omadega) põhjas,» lisas president. «See on kestnud mitmeid aastaid ja midagi pole selle suhtes ette võetud. Meil on Mehhikoga saja miljardi dollari suurune kaubandusdefitsiit. Aeg on käes!» ütles ta. 

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador saatis neljapäeval Trumpile kirja, öeldes, et ei taha vastasseisu, ja kutsus dialoogile Ühendriikidega rände alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles