Hizbollah' liider: sõda Iraaniga vallandaks plahvatuse kogu piirkonnas

Copy
Palestiina võitlejad Hassan Nasrallah' plakati kõrval.
Palestiina võitlejad Hassan Nasrallah' plakati kõrval. Foto: EPA/Scanpix

Liibanoni mõjuka šiialiikumise Hizbollah' liider Hassan Nasrallah hoiatas eile sõja eest Iraaniga, öeldes, et see destabiliseeriks kogu regiooni.

Nasrallah' sõnul ei jääks sõda Iraani piiresse, vaid leviks kõikjale ümberringi. "Mis tahes sõda Iraani vastu tähendaks plahvatust kogu piirkonnas," ütles Nasrallah.

Seetõttu on sõja puhkemine Nasrallah' sõnul ebatõenäoline. "Kõik Ameerika väed ja Ameerika huvid oleksid legitiimsed sihtmärgid," märkis Iraani toetatava liiukmise juht.

Ühendriikide ja selle liitlaste suhted Iraaniga on viimastel nädalatel pingestunud. USA süüdistab Iraani 12. mail toime pandud meremiinirünnakus Araabia Ühendemiraatide ranniku lähedal, mis vigastas nelja laeva. 

Washingtoni liitlased piirkonnas on karmistanud oma retoorikat. 

Pärsia lahe liitlasmaad olid sel nädalal koos Saudo Araabia pühas linnas Mekas, väljendades toetust Ühendriikide strteegiale -- nii sanktsioonidele kui sõjalise kohaloleku tugevdamisele piirkonnas. 

Hizbollah' juht kritiseeris ka Ühendriikide rahuplaani Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

"See on tühine lepe, ajalooline kuritegu," kommenteeris Nasrallah leppekava, mille palestiinlased on juba tagasi lükanud. 

"See on kaotus palestiinlaste, araablaste ja moslemite õigustele," jätkas ta. 

Tuhanded iraanlased osalesid reedel iga-aastasel meeleavaldusel Palestiina toetuseks. 

President Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner on kokku pannud rahukava, mis on plaanis osalisel avaldada hiljem sel kuul. Kava arvatakse soosivat Hizbollah' vaenlast Iisraeli. 

ÜRO teatas reedel, et ei kavatse osaleda juuni lõpus Bahreini pealinnas Manamas toimuval konverentsil, kus rahukava peaks osaliselt päevavalgust nägema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles