Moslemiriigid avaldasid Saudi Araabiale toetust vastasseisus Iraaniga

Copy
Saudi Araabia kuningas Salman 1. juunil Mekas Islamikoostöö Organisatsiooni (OIC) 14. tippkohtumisel.
Saudi Araabia kuningas Salman 1. juunil Mekas Islamikoostöö Organisatsiooni (OIC) 14. tippkohtumisel. Foto: Reuters / Scanpix

Moslemiriigid avaldasid laupäeval Saudi Araabias peetud tippkohtumisel võõrustajariigile toetust vastasseisus Iraaniga, teatas islamimaailma ühendava organisatsiooni peasekretär.

«Kuningriigi julgeoleku õõnestamine õõnestab sisuliselt ka Araabia- ja islamimaailma julgeolekut,» ütles Islamikoostöö Organisatsiooni (OIC) peasekretär Yousef bin Ahmed al-Othaimeen solidaarsusavaldusena, mida teised organisatsiooni liikmed toetasid.

OIC, kuhu kuulub 57 riiki, avaldas Saudi Araabiale toetust pärast seda, kui kuningas Salman oli hoiatanud, et terrorirünnakud Pärsia lahe piirkonnas võivad ohustada globaalseid energiatarneid.

Salmani avaldus järgnes meremiinirünnakule nelja kaubalaeva vastu Araabia Ühendemiraatide ranniku lähedal 12. mail ning Jeemeni Iraani toetusega mässuliste droonirünnakule Saudi naftatoru vastu.

«Me saame kinnitada, et kuningriigi ja Pärsia lahe piirkonna vastu sihitud terroriaktid on suunatud ka turvalise meresõidu ja maailma naftatarnete vastu,» lausus kuningas OIC liidritele.

Teheran on kategooriliselt eitanud seotust rünnakutega.

Enne tippkohtumise algust lubas Salman seista vastu «agressiivsetele ohtudele ja õõnestustegevusele».

Sama sõnum jäi kõlama ka reedel peetud Pärsia Lahe Koostöönõukogu (GCC) ja Araabia Liiga tippkohtumistelt.

Iraan reageeris Saudi Araabia süüdistamisega Araabiamaade seas «lahkhelide õhutamises» Iisraeli huvides.

Mekas väljendati tugevat toetust Saudi Araabia liitlase Ühendriikide strateegiale -- nii sanktsioonidele kui ka sõjalise kohaloleku tugevdamisele piirkonnas.

Pinged Iraani ja USA vahel on viimastel nädalatel eskaleerunud, Ühendriigid on saatnud piirkonda lennukikandja lahingurühma ja pommitajad.

Kriisi juuri võib aga otsida USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni mulluses otsuses lahkuda Iraani mitmepoolsest tuumaleppest. 

OIC tippkohtumisel ei osalenud Saudi Araabia suhtes kriitiline Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, kes saatis enda asemel kohale välisminister Mevlüt Çavuşoğlu, ja Iraani president Hassan Rouhani, kelle asemel osales tippkohtumisel madala taseme ametnik.

Erdoğani visiit riiki oleks olnud esimene pärast eelmise aasta oktoobris aset leidnud saudi võimukriitilise ajakirjaniku Jamal Khashoggi jõhkrat mõrva Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles