Pompeo osaleb Šveitsis Bilderbergi grupi kohtumisel (1)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo osaleb laupäeval Šveitsis saladuselooriga ümbritsetud mõjuka Bilderbergi grupi kohtumisel, et arutada diskreetselt küsimusi nagu Brexit ja kapitalismi tulevik.

USA välisministeerium kinnitas laupäeval, et nelja riiki hõlmaval Euroopa ringreisil viibiv Pompeo osaleb Šveitsi maalilises Montreux´ linnas peetaval neljapäevasel kohtumisel.

Tema osalemist ei mainitud varem neljapäeval alanud kohtumise ametlikus päevakorras.

Kohtumisel osaleb umbes 130 mõjukat äri- ja poliitikategelast 23 riigist.

Tuntumatest nimedest osalevad Bilderbergi grupi kohtumisel tänavu Ühendriikide presidendi Donald Trumpi väimehest nõunik Jared Kushner, arvutihiiu Microsoft tegevjuht Satya Nadella, NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Hollandi peaminister Mark Rutte, Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire, Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen ja USA eksvälisminister Henry Kissinger.

Tänavu peaks kohtumisel jutuks tulema kliimamuutused, kapitalismi tulevik, tehisintellektiga seotud eetikaküsimused, Hiina, Venemaa ja Brexit, ütlesid korraldajad.

Bilderbergi grupi arutelud peetakse Chatham House´i reegli alusel, mis tähendab, et arutelusid tohib kajastada vaid kõnelejate isikut ja ametit saladusse jättes.

Pompeo saabus Šveitsi reedel pärast Saksamaa-visiiti ning sõidab Šveitsist edasi Haagi ja Londonisse.

Laupäeva hommikul tutvus USA välisminister koos naise Susaniga giidi juhendamisel Berni vanalinnaga ja peaks kohtuma hiljem oma Šveitsi ametivenna Ignazio Cassisega.

Pompeo viibib Šveitsis reede pärastlõunast esmaspäeva hommikuni ning vastuseks küsimusele, miks ta riigis nii pikalt peatub, ütles ta ajakirjanikele, et on «suur juustu ja šokolaadi fänn".

Bilderbergi grupp on saanud oma nime 1954. aastal peetud esimese kohtumise järgi, mis toimus Hollandis Bilderbergi hotellis.

Bilderbergi grupi tegevust ümbritsev saladuseloor on tekitanud aastakümnete jooksul hulgaliselt vandenõuteooriaid. Mõned väidavad, et see on rikkaid ja mõjuvõimsaid isikuid koondav rühm, mille eesmärk on kehtestada maailmavalitsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles