Londoni linnapea hurjutas meedias USA presidenti

BNS
Copy
Londoni linnapea Sadiq Khan.
Londoni linnapea Sadiq Khan. Foto: EPA/Scanpix

Londoni leiboristist linnapea Sadiq Khan hurjutas Briti väljaandes Observer USA presidenti Donald Trumpi, kelle keelekasutust kihutuskoosolekutel võrdles muu hulgas möödunud sajandi fašistidest riigijuhtidega.

Khani hinnangul ei peaks esmaspäeval Ühendkuningriiki saabuvale Trumpile korraldama suurejoonelist vastuvõttu ja tema ees punast vaipa lahti rullima, sest USA president on ohuks demokraatlikele väärtustele.

«Trump on üks kõige koletumaid näiteid kasvavast globaalsest ohust. Paremäärmuslus on tõusuteel kogu Euroopas, ohustades meie raskelt kättevõidetud õigusi ja vabadusi ning väärtusi, mis on iseloomustanud meie liberaalseid, demokraatlikke ühiskondi enam kui 70 aasta vältel,»  lausus Khan.

Trumpi ja tema naist Melaniat võtab kolmepäevase visiidi ajal lisaks peaminister Theresa Mayle vastu ka kuninganna. Teisipäeval aga on Londonis oodata suuri Trumpi-vastaseid meeleavaldusi.

USA president ja Londoni linnapea on olnud avalikus teravas sõnasõjas varemgi, sest Trump kritiseeris kunagi Khani seoses Londonis tema hinnangul igasuguse piiri ületanud terrorirünnakute ja kuritegevusega. Londoni linnapeaga on sotsiaalmeedias samal teemal jagelenud ka USA presidendi poeg.

«Sama mees on püüdnud ka ära kasutada londonlaste hirme pärast koletuid terrorirünnakuid meie linnale, võimendanud Briti paremäärmuslike, rassistlike rühmade säutse, tõrjunud libauudistena teaduslikult tõestatud kliimasoojenemise ohte ning püüab nüüd Boris Johnsonit toetades häbitult sekkuda heitlusse konservatiivse partei esimehe koha pärast, sest loodab temas .... liitlast oma lõhestavale agendale,» lisas Khan.

Laupäeval eiras Trump diplomaatilist tava, mille kohaselt ei sekku riigijuhid eriti enne visiite teiste riikide sisepoliitikasse, ning toetas usutluses Sunile Boris Johnsonit Theresa May mantlipärijana.

Khan on ärgitanud peaminister Mayd viivitama riigi väljaviimisega Euroopa Liidust ja soovinud uut rahvahääletust, milles oleks ka võimalus ühendusse jäämiseks. Trump aga on soovitanud Suurbritannial Euroopa Liidust lahkuda kasvõi ilma leppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles