Üleriigiline digiregistratuur saab kohe teoks (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Arst uurib digilugu
Arst uurib digilugu Foto: SCANPIX
  • Suuremad haiglad liituvad sellega juunis

Kohe saab valmis mitu aastat töös olnud üleriigiline digiregistratuur, mille kaudu saab ühel lehel panna aega kinni kõigi Eesti haiglate eriarstidele.

Üleriigiline digiregistratuur asub patsiendiportaalis aadressil www.digilugu.ee ning selles saab  vastuvõtuaegu broneerida, muuta ja tühistada ning näha kõiki väljastatud saatekirju ja tehtud broneeringuid ühes vaates.

Digiregistratuuris on omavahel seotud perearstide väljastatavad digisaatekirjad ja broneeritud vastuvõtuajad – see tähendab, et korraga on võimalik broneerida aeg vaid ühe arsti juurde ning uue aja saab sama saatekirjaga broneerida alles siis, kui eelnev broneering on vabastatud. See välistab võimaluse, et ühe saatekirjaga broneeritakse aegu mitme eri arsti juurde.

Esimesena ühines 15. jaanuaril registratuuriga Põhja-Eesti Regionaalhaigla, kuid süsteemi tõeline väärtus tuleb ilmsiks siis, kui sellega lähinädalatel liituvad ka teised suuremad haiglad. Tegelikult on juuli lõpuks selline kohustus  peale pandud kõigile Eesti haiglavõrgu haiglatele.

Teisena liitus süsteemiga näiteks Ida-Viru Keskhaigla (IVKH) liitus üleriigilise digiregistratuuriga vastavalt kolmepoolsele lepingule tähtaegsel  27.  mail. Selle haigla registraatorid ja arstid broneerivad alates esmaspäevast aegu uue liidese kaudu, mis on nähtavad ka patsiendiportaalis.

«Tervise ja Heaolu Infosüsteemide keskusel on plaanis teha meie haigla vastuvõtugraafikud üleriigilises digiregistratuuris patsiendile nähtavaks teisipäeval  4. juunil,» märkis IVKH esindaja Ülo Veldre Postimehele.

Tõsi on aga see, et kuna perearstide infosüsteemid ei ole veel digiregistratuuriga liidestatud, siis nende jaoks käivitas IVKH üleminekuperioodiks eraldi telefoninumbri, mille kaudu nad saavad patsientidele eriarstiaegu broneerida.

Tartu Ülikooli kliinikumi esindaja Helen Kaju ütles, et tema asutus on praeguseks jõudnud digiregistratuuri testimise faasi.

«Ettevalmistustööd teenuse käivitamiseks kulgevad plaanipäraselt. Digiregistratuuriga liitumise ametlik tähtaeg on 11. august 2019,» rääkis Kaju.

Palju kaugemale on jõudnud Lääne-Tallinna Keskhaigla, kus käib praegu uue digiregistratuuri testimine ja kui kõik sujub plaanide kohaselt, siis toimub haigla esindaja Liisa Suba sõnul liidestumine üleriigilise digiregistratuuriga juba juuni esimeses pooles.

Ida-Tallinna Keskhaigla esindaja Marko Mägi sõnul on ITK puhul täpne liitumise tähtaeg veel  kokkuleppimisel. «Tähtajaks saame tõenäoliselt valmis,» ei kõlanud ta just mitte kõige kindlam vastus.

Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule on öelnud, et liidu jaoks digiregistratuuri juurutamine ja arendamine selle aasta üks olulisemaid tegevusi.

Registratuuri arendava Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse juhi Katrin Reinholdi sõnul sellega liituma oodatud ka eratervishoiuasutused. «Kõik tervishoiuteenuste pakkujad, kes soovivad, et inimesed näeksid vabu vastuvõtuaegu ja saaksid broneerida patsiendiportaali kaudu aega ka nende asutuses toimuvatele eriarsti vastuvõttudele, saavad üleriigilise lahendusega liituda,» ütles ta.

Minister ehib end teiste sulgedega

Juba jaanuaris valminud digiregistratuuri kiirendatud korras kasutuselevõtu kinnitas aga millegipärast oma nelja aasta tegevusprogrammi ka kuu aega võimul olnud valitsus.

«Jätkame inimkeskse ja tõhusa tervishoiu arendamist, mille jaoks kiirendame ühtse digiregistratuuri kasutuselevõttu,» on sotsiaalminister Tanel Kiik kirjutanud tegevusprogrammi punkti, mis realiseerib juba enne, kui valitsus selle peale mõeldagi on saanud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles