Fotod: Juubelipeo tuli jõudis õhtuks Kuressaarde

Copy

Täna hommikul saabus Muhumaale Kuivastu jahisadamasse Uisulaeval Moonlaid, pardal XXVII laulupeo peadirigent Peeter Perens ja XX laulupeo pealavastaja Vaike Rajaste, kes tule Saaremaa, Muhu ja Ruhnu vallavanematele üle andsid. Esimese pikema peatuse tegi tuli Kahtla Kellade kontserdil Pöide kirikus, kuhu oli tuld tervitama tulnud rohkelt saarlasi. 

Kahtla Kellade ansambli juhendaja ja Laimjala rahvamaja juhataja Inga Rand ütles tuld tervitades, et kellahääl on kaunis ja kõlab kirikus imeliselt, mistõttu sobib see ka tule tervitamiseks väga hästi. „Kui saarlased said siinse tuleteekonna korraldamise enda kätte, otsustasime välistada tulega liikudes turistilõksud – pigem väärtustame Saaremaa väiksemaid kohti, mida tuleb tundma õppida ja väärtustada,“ sõnas Rand.

Üheks selliseks kultuurilooliselt oluliseks kohaks on näiteks Laimjala, kus asuva Debora Vaarandi mälestusmärgi juures tuli täna samuti peatus ning kohaliku tantsurühma poolt keerutatud Saaremaa valsi saatel pidulikult vastu võeti. „See sama naisrühm Vörrel on Laimjalast minemas ka suvisele tantsupeole, niisamuti esinevad laulupeol kohaliku naiskoori lauljad,“ lisas Rand.

Peale keskpäeva jõudis tuli Kõiguste sadamasse, kus lõõtsapilli saatel saadeti tuli mootorpaadiga Kungla sadama poole. Samal ajal alustas Kungla sadamast sõitu vabatahtlik merepääste – kaks alust kohtusid keset merd ning toimus tule üleandmine Pöide ja Valjala kihelkonna esindajate vahel. 

Pärastlõunal jõudis tuli Kaarma kihelkonda, kus kiriku juurest viisid lapsed jalg- ja tõukerataste ning tasakaaluliikuritega Kaarma õpetajate seminari asupaika.

Õhtuks jõudis tuli aga Kuressaare keskväljakule, kus peeti kooride ja rahvatantsurühmade osalusel kontsert „Tule olemine“ ja simman ansambli Tuulelõõtsutajate saatel. Ööseks viiakse tuli puhkama Kuressaare raekotta, et juba hommikul jätkata teekonda Triigi sadamasse, kust tuli õhtul laevaga Hiiuingel Hiiumaale edasi saadetakse. 

XXVII laulupeo ja XX tantsupeo „Minu arm“ Tule Tulemine on avamäng juubelipeole, kandes endaga laulu- ja tantsupeo väärtusi ja väge igasse Eestimaa nurka. 2019. aastal saab Tule Tulemise traditsioon 50-aastaseks, esimest korda toimus üle-eestiline Tule Tulemine 1969. aastal seoses laulupeo sajanda juubeliga. Tuli jõuab Tallinnas Kalevi staadionil toimuvale tantsupeo esimesele etendusele 4. juuli õhtuks. Lauluväljaku tuletornis süttib peotuli 6. juuli õhtupoolikul peale rongkäiku.

Hetked Tule Tulemise esimesest päevast:

Tuli saabub Kuivastu sadamasse.
Tuli saabub Kuivastu sadamasse. Foto: Valmar Voolaid
Tuli Muhust Saaremaale.
Tuli Muhust Saaremaale. Foto: Valmar Voolaid
Tule auto käimalükkamine Väiksel Väinal.
Tule auto käimalükkamine Väiksel Väinal. Foto: Valmar Voolaid
Tule süütamine Kuressaares.
Tule süütamine Kuressaares. Foto: Valmar Voolaid
Lauljad Kuressaare Raekoja platsil.
Lauljad Kuressaare Raekoja platsil. Foto: Valmar Voolaid
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles