Suurpank: uus ülemaailmne majanduskriis võib alata juba üheksa kuu pärast (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Donald Trump on valmis pidama kaubandussõda kogu maailmaga.
Donald Trump on valmis pidama kaubandussõda kogu maailmaga. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

USA suurpanga Morgan Stanley peaökonomisti Chetan Ahya sõnul võib uus majanduskriis saabuda juba üheksa kuu pärast, kui USA ja Hiina jätkavad kaubandussõda ning Trump kehtestab 25-protsendise tolli täiendavatele Hiina kaupadele 300 miljardi dollari väärtuses.

«Hiljutised vestlused investoritega on jätnud mulle mulje, et aktsiaturud alahindavad kaubandussõja mõjusid,» kirjutas Ahya pühapäeval, vahendab Bloomberg. «Investorid on üldiselt veendunud, et kaubandussõda venib pikaks, kuid nad alahindavad selle makromajanduslikke mõjusid kogu globaalsele kaubandusele,» lisas ta. 

USA ja Hiina kaubandusläbirääkimised on nüüdseks täielikult läbi kukkunud ja mõlemad pooled süüdistavad üksteist kavandatud lepingu põhja laskmises. Lisaks on Trump otsustanud oma kaubandussõda laiendada ja lubas möödunud nädalal kehtestada tollid ka Mehhiko importkaupadele, et karistada riiki illegaalse immigratsiooni eest.

Kaubandussuhted on hetkel väga pinevad ka USA ja Euroopa Liidu vahel ning Trump on ähvardanud kehtestada tollid Euroopa autotoodangule. Brüssel on lubanud vastata omapoolsete karistusmeetmetega ning nõuab möödunud aastal kehtestatud terase- ja alumiiniumitollide tühistamist. 

Ahya sõnul võib peatselt saabuda hetk, kui poliitilised otsused ei suuda enam kriisi ära hoida. Ta arvab, et riigid reageerivad saabuvale kriisile liiga hilja ning kõik meetmed jäävad pigem reageerivaks kui ennetavaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles